Forma potrawy: Zupy
1 kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz
Dynia zapiekana w sosie beszamelowym
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1,20 kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30 g sera szwajcarskiego lub trapistów
Sos beszamelowy:
40 g masła lub margaryny
40 g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy
Dynia z cukinią - zapiekanka "halloween"
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g miąższu dyni
250 ml cydru lub wina z jabłek
3 plastry świeżego kłącza imbiru
1 goździk
2 średniej wielkości cukinie (ok. 400 g)
25 g masła
cytrynowy pieprz
60 g nasion słonecznika
150 g śmietany kremówki
4 żółtka
biały pieprz, sól
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
150 g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500 g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100 g śmietany kremowej
100 ml mleka
100 g startego sera gouda
sól
Forma potrawy: Zapiekane
1 kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
sól
zielona pietruszka
Forma potrawy: Przetwory
500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego
Marmolada dyniowa z pomarańczami
Forma potrawy: Przetwory
800 g dyni
6 pomarańcz
300 g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier