Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
1,2 kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30 g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30 g masła
30 kwiatów ogórecznika
W szerokim rondlu podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę dynię, cebulę i czosnek. Wlać trochę sherry oraz rosół lub wodę i ugotować warzywa do miękkości.
Dodać przyprawy i wszystko razem zmiksować. Podprawić śmietaną, tuż przed podaniem udekorować kwiatami ogórecznika.
Kromki chleba tostowego przekroić po przekątnej, zrumienić na maśle, podać osobno.
W wersji bardziej wyrafinowanej: polać zupę olejem z pestek dyni i ozdobić bitą śmietaną.
Forma potrawy: Zupy
2 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty curry
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Forma potrawy: Zupy
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
Forma potrawy: Zupy
2 kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy