Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
2 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki ketchupu
łyżeczka cukru
pół szklanki wody
szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy
szklanka zielonego groszku
sól, pieprz
4 ziemniaki
dynia lub kabaczek
20 dag żółtego sera
szklanka mleka
Cebulę posiekać, ząbki czosnku rozetrzeć, ziemniaki pokroić na ćwiartki. Przetrzeć drobno ser żółty. Dynię/kabaczek ugotować i przetrzeć - tak aby wszyły dwie szklanki.
Masło rozgrzać w dużym garnku, włożyć cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 10 minut często mieszając.
Wlać przecier pomidorowy, wodę, dodać kukurydzę, groszek, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem.
Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Następnie włożyć ziemniaki i dynię, gotować pod przykryciem przez dalsze 20 minut lub do miękkości ziemniaków.
Forma potrawy: Dania główne
40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro
Forma potrawy: Dania główne
po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
750 g dyni
125 ml wody
4 żółtka
100 g brązowego cukru
szczypta mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
65 g masła
szczypta soli
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 spód do tortu z kruchego ciasta
125 ml śmietany kremowej