2 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki ketchupu
łyżeczka cukru
pół szklanki wody
szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy
szklanka zielonego groszku
sól, pieprz
4 ziemniaki
dynia lub kabaczek
20dag żółtego sera
szklanka mleka
Cebulę posiekać, ząbki czosnku rozetrzeć, ziemniaki pokroić na ćwiartki. Przetrzeć drobno ser żółty. Dynię/kabaczek ugotować i przetrzeć - tak aby wszyły dwie szklanki.
Masło rozgrzać w dużym garnku, włożyć cebulę i czosnek, smażyć na małym ogniu przez 10 minut często mieszając.
Wlać przecier pomidorowy, wodę, dodać kukurydzę, groszek, doprawić do smaku cukrem, solą, pieprzem.
Gotować pod przykryciem przez 10 minut. Następnie włożyć ziemniaki i dynię, gotować pod przykryciem przez dalsze 20 minut lub do miękkości ziemniaków.