Przepisy z kapustą kiszoną (kwaszoną)
Kolorem zielonym zaznaczono kapusta kwaszona, kiszona
1,5kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1kg kapusty zwykłej
0,5kg chudej wołowiny
0,5kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
50dag schabu karkowego
1 łyżka masła roślinnego
750ml rosołu warzywnego (instant)
40dag kwaszonej kapusty
80dag ziemniaków
1 por
4 jagody jałowca
2 listki laurowe
sól, pieprz
150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina
50dag kości
25dag włoszczyzny
30dag kapusty kwaszonej
2 l wody
2dag grzybów suszonych
5dag powideł śliwkowych
2dag mąki
4dag tłuszczu
sól
cukier
jałowiec
Do podania:
ziemniaki
1kg kapusty kiszonej
duża cebula
10dag suszonych grzybów
oliwa lub olej
szklanka mleka
łyżka mąki, sól, pieprz, vegeta
Ciasto:
20dag mąki
200ml mleka
200ml wody
2-3 jaja
3dag słoniny
sól
Nadzienie:
80dag kapusty kwaszonej
4dag grzybów suszonych
10dag cebuli
2dag tłuszczu
2 jaja
bułka tarta
sól, pieprz
10dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
75dag schabu z kością
100dag kapusty kwaszonej
4dag tłuszczu
15dag cebuli
1dag papryki mielonej
2dag mąki
25dag śmietany
1/2 szklanki wody
2 ząbki czosnku
sól
100g soi (moczonej przez noc)
150g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900ml wywaru z gotowania soi
Rozczyn:
3dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka
Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7dag margaryny
Nadzienie:
1/2kg pieczarek surowych
1/2kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
2 szklanki mąki pszennej
3dag drożdży
2 żółtka
8dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
5dag suszonych grzybków
0,5kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
szklanka czerwonego wytrawnego wina
5dag suszonych grzybów
0,5kg wędlin
1kg - mieszanych pieczonych mięs
5dag - słoniny
2 łyżki smalcu
2 kwaśne jabłka
kilka suszonych śliwek
1 duża cebula
2kg kiszonej kapusty
kilka liści laurowych
cukier
pieprz
sól
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego