Przepisy z dynią
Kolorem zielonym zaznaczono dynia
500g mąki
400g dyni
1/4 szklanki wyłuskanych orzechów
100g masła
1 łyżka oliwy
1 łyżka cukru
sól
750g chudej wieprzowiny
750g dyni
750g ziemniaków
300g pomidorów
300g pora
50g margaryny
1 l wywaru mięsnego
sól, pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
cukier, natka pietruszki
500g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150g suszonych moreli
200ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200ml śmietany
50g płatków migdałowych
500g miąższu dyni
1 l wody
100–150g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
500g dyni
1 szklanka ryżu
1/2 szklanki mleka
2–3 łyżki cukru
100g masła
70g rodzynek, sól
250g dyni
200g śliwek
sok z cytryny
miód lub sos curry
250g dyni
250g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 cebule
1 ząbek czosnku
30g masła
1kg miąższu dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50g świeżego imbiru
250g śmietany
sól, pieprz
200g kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką
cynamon
250g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni
1/2 dyni Hokkaido
1/2 kalarepy
1/2 pora
1/2 kalafiora
2 ząbki czosnku
1/4 kłącza imbiru
oliwa do smażenia
sos sojowy
ocet ziołowy
1 łyżka koncentratu soku jabłkowego lub 1 łyżeczka brązowego cukru
1–2 łyżeczki przyprawy chińskiej lub łagodnego curry
2–3 łyżki sosu sojowego
1 filiżanka wody
Do podania:
ryż brązowy
2kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy
1,20kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30g sera (np. tylżyckiego)