MENU
ZWIŃ MENU

Dynia po mazursku

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

 
0,5 kg ziemniaków
1 kg dyni żółtej
szklanka mleka
8 dag słoniny
sól
cukier
 

Przyrządzanie

 
Ziemniaki należy umyć, obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki, zalać mlekiem i powoli gotować.
 
Dynię obrać, opłukać, pokroić na małe kawałki, dodać do ziemniaków, ugotować, dodać sól i cukier do smaku.
 
Słoninę pokroić, stopić.
 
Każdą porcje okrasić słoniną ze skwarkami.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwory

dynia
żurawina
cukier

Gulasz po mazursku

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny z kością
25 dag włoszczyzny z kapustą
65 dag ziemniaków
20 dag ogórków kwaszonych
2 dag mąki
6 dag tłuszczu
10 dag cebuli
12 dag śmietany
pieprz, sól

Do podania:
chleb

Dynia marynowana

Forma potrawy: Przetwory

Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon