Przepisy z papryką chili
Kolorem zielonym zaznaczono papryka chili
50dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5dag migdałów
7 łyżek oliwy
250g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500ml białego octu winnego
125ml oleju
180ml wody
6 papryczek chilli (odmiana duża)
2 łyżeczki białego octu winnego
3 duże dojrzałe pomidory
1/4 małej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
400g żółtego sera (najlepiej cheddar)
3 jaja
60g mąki
sól
olej do smażenia
30 świeżych papryczek chilli
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
8 łyżek soku cytrynowego
sól
6 papryczek chilli (odmiana duża)
1 czerwona cebula
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól
80ml wody
Nadzienie:
2 kartofle
1 puszka (200 g) tuńczyka
1 biała cebula
1 łyżka soku z cytryny
120ml majonezu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól i pieprz
30dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2kg swieżych ziaren kukurydzy
9dag stopionego masła
20dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250ml bulionu z kury
120ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
80dag wieprzowiny bez kości
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 zielone pomidory
1 łyżka mąki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminku
750ml gorącej wody
sól
1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do podania:
ciepła bagietka
30dag spaghetti
10dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
1 kurczak (ok. 1,5 kg)
5 papryczek chilli
1/2 cebuli
3 ząbki czosnku
2 duże pomidory
1 batat
1 gałązka pietruszki
2 duże banany
2 plastry ananasa
1 laska cynamonu
4 goździki
4 ziarna pieprzu czarnego
5 migdałów
po 1/2 łyżeczki oregano i tymianku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
500ml wody
sól