1kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Do podania:
grzanki
Cukinię umyć, odciąć końce. Dynię, kabaczki i starsze cukinie obiera się ze skóry. Pokroić w plasterki.
W garnku rozgrzać masło, włożyć cukinie, dodać sól, pieprz, cukier i zioła.
Podlać kilkoma łyżkami wody, oprószyć mąką. Dusić pod przykryciem, aż cukinia będzie miękka (ok. 5 min).
Podawać na gorąco lub na zimno z grzankami usmażonymi na maśle.
Cukinię można udusić na oliwie z 2 ząbkami czosnku.
Tak samo jak cukinię można przyrządzić dynie i kabaczki.