Przepisy z pieczywem   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono pieczywa 
  
  
    
      
      
      
      
      
        owoc avocado (niezbyt miękki)
chleb 
masło
cebula
sól
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3-4 kromki chleba 
10dag twarogu
8-10dag dżemu (wiśniowy lub truskawkowy)
trochę masła (niekoniecznie)
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        430g białej fasoli konserwowej
430g czerwonej fasoli konserwowej
1 duża czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 duża cytryna
30ml oliwy z oliwek
30g świeżego, drobno posiekanego tymianku
225g pomidorów konserwowych
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
świeże pieczywo 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 kromki pszennego chleba 
25dag startego żółtego sera
5 łyżek wytrawnego białego wina lub mleka
roztrzepane jajo
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        chleb pełnoziarnisty 
masło
ser żółty
majonez
świeża "nowa" cebula
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        suche pieczywo 
2 szklanki mleka
4 cebule
2 jaja
2 łyżki uprażonych ziaren słonecznika (niekoniecznie)
natka pietruszki
dodatkowo można:
podsmażony wędzony boczek
i/lub pieczarki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        kieliszek brandy
łyżeczka masła
łyżka śmietany 22%
4 kromki chleba tostowego 
4 plastry sera typu rokpol
2 małe gruszki
2 łyżeczki orzechów włoskich
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        camembert 3 szt
chleb tostowy 6 kromek 
żurawiny smażone
pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        6 litrów wody
połowa cytryny
1kg razowego chleba 
0,15kg cukru
1dag drożdży
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki 
krakersy
bagietka 
pumpernikiel 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        10 kromek chleba razowego bez skórki 
60 krewetek z puszki
80g gęstego majonezu
1 pęczek koperku
Sos majonezowy:
120g gęstego majonezu
1 łyżeczka estragonu wymieszanego z tymiankiem
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 kawałki chleba żytniego 
1 pomidor
1 słoik szparagów
100g żółtego ostrego sera
2 łyżeczki musztardy
4 czarne duże oliwki
4 gałązki pietruszki