Forma potrawy: Desery, potrawa wegetariańska
450 g miąższu dyni
700 ml mleka
140 g cukru
20 ml likieru (Amarena) lub syropu klonowego
1/2 laski wanilii
2 jaja
Do podania:
sos waniliowy
Miąższ dyni pokrajać w kostkę i gotować z mlekiem, cukrem, likierem (syropem) i miąższem wanilii na małym ogniu przez 40 min. Ostudzić, zmiksować, wymieszać z jajami.
Masą napełnić foremki i wstawić je do szerokiego rondla z gorącą wodą, sięgającą centymetr poniżej brzegu foremek.
Garnek wstawić do piekarnika nastawionego na 120°C i ogrzewać przez 50 minut.
Wyjąć foremki z kąpieli wodnej i ostudzić pudding. Ostrym nożem oddzielić od foremek i wyłożyć na talerzyki. Podawać najlepiej z sosem waniliowym.
Forma potrawy: Dania główne, Desery
500 g cukini
150 g sera cheddar
70 g krakersów
100 g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni