MENU
ZWIŃ MENU

Dynia z kiszonym ogórkiem lub pomidorem

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska

Składniki

500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki

Przyrządzanie

Umytą dynię obrać, wyciąć włóknistą tkankę z pestkami, a miękisz pokroić w kostkę, zalać w rondlu 3–4 łyżkami wrzącej wody i rozgotować pod przykryciem.

Gdy dynia będzie miękka, dodać sól, cukier i obrane, pokrajane w kostkę kiszone ogórki lub pokrajane w plastry kiszone pomidory.

Wymieszać, oprószyć mąką, chwilę poddusić, odstawić, dodać masło i natkę pietruszki.

Jest to doskonały dodatek do potraw mięsnych czy z makaronu lub jako samodzielne danie.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pasta drożdżowa

Forma potrawy: Inne potrawy, Śniadania

2 cebule
trochę oleju
10 dkg drożdży
1/4 szkl. płatków owsianych lub 1 szkl. startego selera
natka piertuszki
pieprz ziołowy

Do podania:
chleb
kiszone ogórki

Karkówka duszona

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg karkówki bez kości
cebula
kostka bulionu
sól i pieprz
suszona bazylia

Dynia zapiekana w sosie pomidorowym

Forma potrawy: Zapiekane

1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwory

dynia
żurawina
cukier