Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska
500 g dyni
150 g kiszonych ogórków lub pomidorów
20 g mąki pszennej
40 g masła
sól, cukier
posiekana natka pietruszki
Umytą dynię obrać, wyciąć włóknistą tkankę z pestkami, a miękisz pokroić w kostkę, zalać w rondlu 3–4 łyżkami wrzącej wody i rozgotować pod przykryciem.
Gdy dynia będzie miękka, dodać sól, cukier i obrane, pokrajane w kostkę kiszone ogórki lub pokrajane w plastry kiszone pomidory.
Wymieszać, oprószyć mąką, chwilę poddusić, odstawić, dodać masło i natkę pietruszki.
Jest to doskonały dodatek do potraw mięsnych czy z makaronu lub jako samodzielne danie.
Forma potrawy: Inne potrawy, Śniadania
2 cebule
trochę oleju
10 dkg drożdży
1/4 szkl. płatków owsianych lub 1 szkl. startego selera
natka piertuszki
pieprz ziołowy
Do podania:
chleb
kiszone ogórki
Forma potrawy: Dania główne
Dynia zapiekana w sosie pomidorowym
Forma potrawy: Zapiekane
1,20 kg dyni
1/3 l sosu pomidorowego
30 g sera (np. tylżyckiego)