Forma potrawy: Zupy
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
W głębokim garnku należy zeszklić pory na oliwie, dodać do tego pokrojony czosnek, zeszklić ponownie.
Dodać kawałki dyni, podsmażyć przez chwilę.
Dodać pozostałe składniki, dusić mieszając od czasu do czasu, aż dynia się rozleci, powinno to zająć około 45 minut.
Zawartość przepuścić przez sito lub zmiksowac w blenderze, do osiągnięcią gęstej, gładkiej konsystencji zupy. Doprawić do smaku.
Na koniec posypać grzankami. Zupa idealna na zimową porę.
Dynia, Por, Rosół, Pieprz, Maggi, Sól kuchenna, Lubczyk, Sojowy, sos, Czosnek, Oliwa
Forma potrawy: Zupy
2 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty curry
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
2 kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy
Forma potrawy: Zupy
1,5 kg pokrojonej w grubą kostkę dyni
1 posiekana cebula
1 posiekana marchewka
1 posiekany ziemniak
1 l wody
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżeczki koncentratu warzywnego
sok z cytryny
Do podania:
jogurt
lub chuda śmietanka
Forma potrawy: Zupy
25 dag białych części porów
2 duże ziemniaki (ok. 25 dag)
1 jabłko
3/4 szklanki jogurtu
łyżka masła
łyżeczka szczypiorku
pieprz i sól