Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200 ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dyni nie obierać, usunąć tylko pestki razem z miękką częścią miąższu, pozostały miąższ pokrajać w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Masło stopić w garnku, poddusić na nim cebulę, dodać cukier i wymieszać z cebulą. Dodać kostki dyni i zalać bulionem.
Całość gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną zupę zmiksować. Śmietanę roztrzepać z żółtkami, wlać do gorącej, ale już nie gotującej się zupy i wymieszać.
Doprawić do smaku, przed podaniem posypać pietruszką.
500 g dyni Hokkaido pokrojonej w kostkę
150 g suszonych moreli
200 ml soku jabłkowego
szczypta cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta sproszkowanego kardamonu
2 łyżeczki miodu
200 ml śmietany
50 g płatków migdałowych
Forma potrawy: Zupy
1 duża cebula
1 mała ostra papryczka
650 g miąższu dyni (najlepiej Hokkaido)
2 ziemniaki
2 łyżeczki świeżego imbiru
600 ml bulionu warzywnego
400 ml mleka kokosowego
2 łyżki oliwy
curry, sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni (może być hokkaido)
400 g fenkułu (kopru włoskiego)
4 duże lub 5 małych jaj
150 g twarogu
100 ml śmietany
1/2 pęczka pietruszki
sok i skórka z połówki cytryny
1 łyżka łagodnego curry
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka soli ziołowej
szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej
biały pieprz do smaku
masło do wysmarowania formy
2 łyżki sezamu
Forma potrawy: Zupy
2 kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty curry
sól, pieprz