1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dyni nie obierać, usunąć tylko pestki razem z miękką częścią miąższu, pozostały miąższ pokrajać w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.
Masło stopić w garnku, poddusić na nim cebulę, dodać cukier i wymieszać z cebulą. Dodać kostki dyni i zalać bulionem.
Całość gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Ugotowaną zupę zmiksować. Śmietanę roztrzepać z żółtkami, wlać do gorącej, ale już nie gotującej się zupy i wymieszać.
Doprawić do smaku, przed podaniem posypać pietruszką.