Przepisy z ogórkiem
Kolorem zielonym zaznaczono ogórek
Ogórki
Składniki na zalewę:
1 l wody
3 płaskie łyżki soli
1,5 szk. cukru
5 łyżek musztardy
1 szkl. octu 10%
3 liście laurowe
ziele angielskie
30dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól
młode ogórki
sól
kwasek cytrynowy
pieprz
2,5kg ogórków
60dag cukru
1,5 szkl octu
8 łyżek oleju
2 łyżki soli
2 łyżki chili w proszku
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
4 ogórki kwaszone
duża cebula
jabłko
2-3 łyżki oleju
cukier
sól
2 marchewki
cebula
3 ogórki kiszone
jabłko
pęczek siekanego koperku
pół żółtej papryki
2 łyżki oliwy
kilka listków sałaty dla ozdoby
2-3 cebule
2 kwaszone ogórki
łyżeczka musztardy
2-3 łyżki oleju
sól
koperek
1 świeży ogórek
1 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 1/2 szklanki mleka
sok z cytryny
sól do smaku
biały pieprz
kilka liści mięty
łyżka koperku
ogórek - około 10 cm
natka kopru
natka pietruszki
1/2 litra schłodzongo kefiru lub jogurtu
1/2 łyżeczki soli
pieprz
kilogram małych ogórków gruntowych
główka czosnku
pęczek koperku
łyżka soli
litr wody