cojemy.pl > Zupy > Zupa z dyni makaronowej

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Zupa z dyni makaronowej

Formy potrawy: zupa

Składniki potrawy

1kg dyni makaronowej
1/2 małego selera
1 por
1 litr bulionu z kostki
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
koperek

Przyrządzanie

Por i seler umyć, oczyścić, pokrajać na małe kawałki lub zetrzeć na grubej tarce. Włożyć do wrzącego bulionu i gotować na słabym ogniu.

Dynię obrać, przekrajać w poprzek na 4 części. Jedną ćwiartkę odłożyć, a pozostałe pokrajać w kostkę, włożyć do bulionu i gotować razem z porem i selerem.

Po godzinie rozgotowane warzywa przetrzeć przez sito, a potem podgrzać, dodając mleko i masło. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Odłożony kawałek dyni ugotować osobno w osolonej wodzie lub bulionie, tak aby miękisz rozpadł się na pasemka przypominające makaron. Odcedzić i włożyć do przetartej zupy.

Podając posypać zupę na talerzach drobno posiekanym zielonym koperkiem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Dynia, Gałka muszkatołowa, Koper, koperek, Masło, Mleko, Pieprz, Por, Seler, Sól kuchenna

Podobne przepisy

Zupa w dyni

Forma potrawy: Zupa
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana

Do podania:
wino białe
» zobacz przepis

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia

Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
» zobacz przepis

Zupa z dyni i porów

Forma potrawy: Zupa
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
» zobacz przepis

Karaibska zupa krem z dyni

Forma potrawy: Zupa
2kg dyni
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
250ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka pasty curry
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Danie główne
450g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego
» zobacz przepis

Zupa z dyni hokkaido

Forma potrawy: Zupa
1 dynia Hokkaido
2 małe cebule
1 łyżka masła
1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego
3/4 l bulionu warzywnego
200ml śmietany
2 żółtka
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta mielonych goździków
pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
300g miąższu dyni
100g śliwek węgierek
200g winogron
2 jabłka
50g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
» zobacz przepis

Zupa dyniowa z jabłkiem

Forma potrawy: Zupa
750g dyni pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej cebuli
50g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
100ml oleju
1-2 łyżki ostrego curry
100ml białego wytrawnego wina
sól
1 łyżka cukru
200ml wywaru z cielęciny
200ml śmietany kremowej
1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę
pieprz
2–3 łyżki octu winnego
30g pestek z dyni
» zobacz przepis

Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika

Forma potrawy: Zupa
1,2kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30g masła
30 kwiatów ogórecznika
» zobacz przepis

Dynia hokkaido nadziewana

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
150g ryżu długoziarnistego
2 dynie Hokkaido (po 1 kg)
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy lub oleju
500g mieszanego mięsa mielonego
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
3 jaja
100g śmietany kremowej
100ml mleka
100g startego sera gouda
sól
» zobacz przepis

Dynia turbanowa z porami

Forma potrawy: Danie główne
2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500g porów
40g masła lub margaryny
50g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili
» zobacz przepis

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane
400g obranej dyni
100g drobno zmielonych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60g miękkiego masła
sól
biały pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.