Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
50 dag dyni
20 dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier
Dynie wymyć, obrać, usunąć pestki wraz z częścią włóknistą, pokroić w kostkę, dodać małą ilość wody, rozgotować.
Do rozgotowanej dyni wlać mleko, zagotować, wsypać kaszę, dodać sól, cukier, zamieszać i ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
Ugotowaną kaszę podawać polaną śmietaną.
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Śniadania
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynków
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka tartej bułki
3 łyżki miodu
Forma potrawy: Sałatki
3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
40 dag mąki
6 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka proszku
20 dag roztopionego masła lub margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1 kg białego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 łyżki topionego masła
łyżka budyniu (suchego),
bakalie
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy