MENU
ZWIŃ MENU

Kasza manna z dynią

Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

50 dag dyni
20 dag kaszy manny
3/4 litra mleka
1/2 butelki śmietany
sól
cukier

Przyrządzanie

Dynie wymyć, obrać, usunąć pestki wraz z częścią włóknistą, pokroić w kostkę, dodać małą ilość wody, rozgotować.
 
Do rozgotowanej dyni wlać mleko, zagotować, wsypać kaszę, dodać sól, cukier, zamieszać i ugotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
 
Ugotowaną kaszę podawać polaną śmietaną.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Kasza manna z miodem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Śniadania

1 szklanka kaszy manny
1 szklanka wody
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
1 łyżka rodzynków
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
1 łyżka tartej bułki
3 łyżki miodu

Surówka z jabłek z dynią

Forma potrawy: Sałatki

3–4 jabłka
200–300 g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól

Sernik czarno - biały

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
40 dag mąki
6 łyżek cukru
1 plaska łyżeczka proszku
20 dag roztopionego masła lub margaryny
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany

Masa serowa:
1 kg białego sera
5 jajek
1,5 szkl. cukru
4 łyżki topionego masła
łyżka budyniu (suchego),
bakalie

Kasza zapiekana z baraniną

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

50 dag chudej baraniny
200 ml octu 3%
200 g kaszy kukurydzianej
2 łyżki masła
10 dag orzeszków ziemnych
6 dag rodzynków
1 średnia cebula
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy