Zupa dyniowa z prus wschodnich
Forma potrawy: Zupy
500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko
Forma potrawy: Zupy
750 g dyni pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej cebuli
50 g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml oleju
1-2 łyżki ostrego curry
100 ml białego wytrawnego wina
sól
1 łyżka cukru
200 ml wywaru z cielęciny
200 ml śmietany kremowej
1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę
pieprz
2–3 łyżki octu winnego
30 g pestek z dyni
Forma potrawy: Zupy
1 dynia wielkości piłki nożnej, z "ogonkiem"
2 cebule
50 g masła
1 jabłko
czosnek
pieprz, sól
świeże ziele krwiściągu lub trybuli ogrodowej
1 1/2 l rosołu wołowego
olej z pestek dyni
śmietana
Do podania:
wino białe
Forma potrawy: Dania główne
850 g dyni
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżki mąki
5–6 łyżek śmietany
1 łyżka koperku
sól, cukier
Dynia w skorupce ziemniaczanej
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
600 g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300 g ziemniaków
olej roślinny do smażenia
Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40 ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane
2 dynie rondini (kulista odmiana cukinii)
2–3 kromki niezbyt świeżego chleba wieloziarnistego
100 g sera feta
1 jajo
majeranek
sos sojowy
1 szklanka sosu pomidorowego
śmietana
Sałatka z dyni, cukinii lub kabaczka
Forma potrawy: Sałatki
750 g dyni
3 cebule
2 jabłka
4 łyżki korniszonów
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
5 łyżek siekanej natki pietruszki
cukier, pieprz, sól
Forma potrawy: Desery
1 dynia (ok. 1,5 kg)
70 g ryżu
2 łyżki masła
200 g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40 g rodzynek
70 g śliwek suszonych
30 g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól