MENU
ZWIŃ MENU
Składnik dynia został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zapiekanka z dyni, migdałów i jaj

Forma potrawy: Zapiekane

400 g obranej dyni
100 g drobno zmielonych migdałów
100 g świeżo startego parmezanu
6 jaj
60 g miękkiego masła
sól
biały pieprz

potrawa z dyni » zobacz przepis

Surówka z dyni

Forma potrawy: Sałatki

300 g dyni
250 g jabłek lub kwaszonej kapusty
1 cytryna
1 łyżka cukru
2–3 łyżki oleju
1 mały pęczek zielonej pietruszki

potrawa z dyni » zobacz przepis

Zapiekanka z dyni i czerwonej fasoli

Forma potrawy: Zapiekane

300 g pokrojonego w plastry miąższu dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
500 g czerwonej fasoli z puszki (osączonej)
50 g bułki tartej
1 pęczek pietruszki
50 g oliwy

potrawa z dyni » zobacz przepis

Parfait dyniowe

Forma potrawy: Desery

300 g dyni (np. Hokkaido)
250 g śmietany kremowej
100 g miodu
1–2 laski wanilii
50 g ciasteczek migdałowych (amaretti)

potrawa z dyni » zobacz przepis

Zapiekanka z dyni

Forma potrawy: Zapiekane

1,2 kg dyni
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1/4 litra bulionu warzywnego
200 g śmietany
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
sól morska
szczypta chili
100 g chleba chrupkiego (lub bułki tartej)
100 g startego sera gouda

potrawa z dyni » zobacz przepis

Mus z dyni z morelami

Forma potrawy: Desery

750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu

potrawa z dyni » zobacz przepis

Dynia po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

450 g dyni japońskiej lub zwykłej, o zielonej skórce
1 1/2–2 szklanki dashi-jiru (lub bulionu)
2 1/2 łyżki cukru
1 łyżka wina mirin (lub wódki)
1 1/2 łyżki sosu sojowego

potrawa z dyni » zobacz przepis

Dynia na sposób wschodni

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól

Do podania:
ryż lub pieczywo

potrawa z dyni » zobacz przepis