Przepisy z cytryną
Kolorem zielonym zaznaczono cytryna
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
8-10 filetów śledziowych
25dag śliwek węgierek
0,5 szklanki oliwy
sok z połowy cytryny
cukier
10 migdałów lub orzechów laskowych
czarny pieprz
łyżka posiekanego koperku
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
1kg fasolki szparagowej
zalewa:
2 szklanki wody
1dag soli
0,5dag kwasku cytrynowego
0,5dag cukru
25dag marynowanych śledzi z cebulą
1 zielony ogórek
1 ugotowany kartofel
1 jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku cytrynowego
100ml białego wina
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
Na ciasto:
30dag (półtorej szklanki) mąki
20dag margaryny
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
Na masę:
kg jabłek
40dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
duży pęczek szczypiorku
2-3 liście sałaty
ogórek kiszony
kilka rzodkiewek
sok z cytryny
2 łyżki oleju słonecznikowego
5 łyżek śmietany
cukier
sól
starty ser żółty (opcjonalnie)
Na ciasto:
25dag mąki krupczatki
15dag masła
12dag cukru pudru
żółtko
25g rumu
Na nadzienie:
6 bananów
sok z cytryny
Na krem:
2 szklanki mleka
30g mąki
4 żółtka
12dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego
3 duże pomidory
1 długi ogorek lub 3 małe
2 cebule
1-2 zielone papryki
garść czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
5 łyżek oliwy
20dag sera owczego "feta" lub bryndzy
oregano
1kg śliwek
38dag mąki
18dag masła lub margaryny
13dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli
40ml soku pomarańczowego
40ml soku grejpfrutowego
40ml soku z marakui
10ml soku cytrynowego
20ml grenadiny
Do dekoracji:
plasterek pomarańczy
plasterek cytryny