Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego
Na początek należy obrać pomarańcze ze skóry, także białej błony i pokroić w cienkie plastry.
Winogrona pokroić na połówki.
Obrać ze skóry jabłko oraz kiwi, z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić je na cząstki.
Owoce ułożyć w formie koła na talerzu; na dole pomarańcze, na nich winogrona, a w środku na przemian cząstki kiwi i jabłka.
Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem - powstanie z tego syrop którym należy polać owoce.
Przed podaniem zaleca się schłodzenie deseru.
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Forma potrawy: Sałatki
500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów
Napój z poziomek, agrestu i miodu
Forma potrawy: Napoje
30 dag poziomek
30 dag agrestu
3 łyżki miodu
2 szklanki gotowanej wody
Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym
Forma potrawy: Sałatki
4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz