MENU
ZWIŃ MENU

Owocowa sałatka z miodem

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki


2 pomarańcze (słodkie)
10 ciemnych winogron
jabłko
kiwi
sok z cytryny
3 łyżki naturalnego miodu płynnego
pół kieliszka wina białego wytrawnego

Przyrządzanie


Na początek należy obrać pomarańcze ze skóry, także białej błony i pokroić w cienkie plastry.
 
Winogrona pokroić na połówki.
 
Obrać ze skóry jabłko oraz kiwi, z jabłka usunąć gniazdo nasienne, pokroić je na cząstki.
 
Owoce ułożyć w formie koła na talerzu; na dole pomarańcze, na nich winogrona, a w środku na przemian cząstki kiwi i jabłka.
 
Miód wymieszać z sokiem z cytryny i winem - powstanie z tego syrop którym należy polać owoce.
 
Przed podaniem zaleca się schłodzenie deseru.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatki

300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód

Francuska sałatka owocowa

Forma potrawy: Sałatki

500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów

Napój z poziomek, agrestu i miodu

Forma potrawy: Napoje

30 dag poziomek
30 dag agrestu
3 łyżki miodu
2 szklanki gotowanej wody

Sałatka owocowa w sosie majonezowo-imbirowym

Forma potrawy: Sałatki


4 śliwki
2 kwaśne jabłka
2 banany
2 gruszki
1 pomarańcza
1 łyżka soku cytrynowego
 
Sos majonezowo-imbirowy:
100 g majonezu
25 ml koniaku
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soku cytrynowego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
biały pieprz