MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka szczypiorkowa

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

 
duży pęczek szczypiorku
2-3 liście sałaty
ogórek kiszony
kilka rzodkiewek
sok z cytryny
2 łyżki oleju słonecznikowego
5 łyżek śmietany
cukier
sól
starty ser żółty (opcjonalnie)
 

Przyrządzanie

 
Rzodkiewkę i szczypiorek umyć, szczypiorek drobno posiekać, rzodkiewkę wraz z młodymi listkami drobno pokroić - tak samo ogórek.
 
Wszystkie warzywa połączyć (po za sałatą), przyprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny, polać śmietaną i olejem.
 
Ułożyć na liściach sałaty.
 
Surówkę można posypać startym łagodnym serem żółtym.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sałatka marchewkowo-jajeczna

Forma potrawy: Sałatki

 
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez