Ciasta z cytryną
Kolorem zielonym zaznaczono cytryna
Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Ciasto:
30dag mąki
20dag masła
10dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
Lukier:
20dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150g cukru pudru
100g migdałów
Ciasto:
10 dkg mąki pszennej
5 łyżek masła
3 żółtka
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 1/2 szklanki orzechów włoskich
1 wafel
Dodatki:
3/4 szklanki cukru
białko z dwóch jaj
1 łyżeczka cukru waniliowego
Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Ciasto:
0,5kg mąki pszennej
0,5kg marchwi
350g brązowego cukru
100g masła
4 jaja
15g przyprawy do piernika
10g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn
Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100g migdałów
Inne:
masło i mąka do formy
150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy
Ciasto:
5dag mielonych orzechów włoskich
20dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15dag masła
5dag cukru
Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
Składniki na 18 sztuk:
25dag żurawiny
15dag cukru pudru
15dag mąki razowej i 25dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25dag brązowego cukru
2 jajka
450ml naturalnego jogurtu
10dag masła
sok z cytryny
Ciasto:
500g mąki
250ml mleka
60g drożdży
120g cukru
100g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100g rodzynków
sól
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200g orzechow włoskich i migdałów
po 200g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
Bakalie:
po 150g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600g konfitur (z wiśni lub róży)
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa