Przepisy z mango
Kolorem zielonym zaznaczono mango
1 dojrzały owoc mango (lub banana/papai/melona)
60g lekkiego rumu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
1-2 łyżeczki kruszonego lodu
do przybrania listek cytryny
kawałek owocu mango
świeże kwiaty
kruszony lod
1 średniej wielkości melon
1 średniej wielkości mango
2 duże suszone papryczki chilli
100ml (1 dl) octu winnego
4 ząbki czosnku
25g świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
25g siekanych migdałów
200g brązowego cukru
100g rodzynek
sól do smaku
białka z 7 jajek
250g cukru
350g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango
Krem:
500ml mleka
100g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 łyżki mąki kartoflanej
30ml brandy
sól
60dag mango (2 owoce)
100 ml Campari (10 łyżek)
60ml likieru pomarańczowego np.Curacao Triple Sec (6 łyżek)
1 łyżka skórki pomarańczowej
Do przybrania:
kilka cząstek mango lub pomarańczy
2 owoce mango
1 litr jogurtu naturalnego
szczypta kardamonu
płatki migdałowe
lub wiórki kokosowe
lub posiekane orzechy
850g odsączonych plasterków mango z puszki
otarta skórka z 1 pomarańczy
300ml śmietanki kremówki lub bitej śmietany
2 łyżki likieru pomarańczowego
Do przybrania:
plasterki pomarańczy
3 banany, dojrzałe, ale nie brązowe
brzoskwinia lub mango
sok z cytryny
100g cebuli
20g masła albo margaryny
3 łyżki stołowe curry
litr wywaru warzywnego
100g creme fraiche (gęsta, tłusta śmietana do sosów)
tabasco lub chili
sól
szczypta cukru
4-5 łyżek stołowych wiórków kokosowych
opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki jogurtu
3 jabłka
sok z cytryny
3-4 łyżki cukru
Owoce np.:
truskawki
winogrona
jagody
porzeczki
gruszki
banany
kawałki ananasa
mango
czereśnie
wiśnie
rodzynki
etc.
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty
3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżych owoców)
1 mango (15 dag)
3 kiwi (15 dag)
3 banany (60 dag)
1 puszka ananasa w plastrach (40 dag)
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
Do przybrania:
1 kiwi
200g kiełków soi
200g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
Sos:
200g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150ml wody
1 łyżeczka soli
0,5kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Do podania:
ryż,
sos sa-teh