MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka grecka z oregano

Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska

Składniki

3 duże pomidory
1 długi ogorek lub 3 małe
2 cebule
1-2 zielone papryki
garść czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
sok z 1 cytryny
5 łyżek oliwy
20 dag sera owczego "feta" lub bryndzy
oregano

Przyrządzanie

Najlepiej jeżeli oliwki są z rodzaju "kalamata olives", mogą też być z marynaty - ale powinny to być czarne oliwki.

Pomidory należy pokroić w ósemki, ogórki w półkrążki, cebule i papryki w krążki. Dodać oliwki, przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i wymieszać.

Na wierzchu sałatki ułożyc kostki lub plastry sera feta, posypać oregano.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka paprykowa w miodowym sosie

Forma potrawy: Sałatki

po 2 czerwone i żółte papryki
2 ząbki czosnku
6 łyżek oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2-3 gałązki oregano
1 łyżka kaparów
2 dymki

Sałatka z porów i tuńczyka

Forma potrawy: Sałatki

1 duży por lub 2 małe
pęczek rzodkiewek
kilka liści sałaty
1 marchewka
pół ogórka
puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
sól
pieprz
oregano

Grecka sałatka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki

4 pomidory podzielone na ćwiartki
1 mała, czerwona cebula, pokrojona w plasterki
1/2 ogórka pokrojonego na kawałki
50g czarnych oliwek
225g sera feta lub caerphilly (może być solan)
2 ząbki czosnku, rozgniecione
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do przybrania:
posiekana natka pietruszki

Do podania:
chleb pitta

Sałatka z żółtych kurżetek z czosnkiem i miętą

Forma potrawy: Sałatki

750 g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250 ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz