Przepisy z oliwkami
Kolorem zielonym zaznaczono oliwki
30dag spaghetti
10dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
1,5kg pomarańczy
25dag czarnych oliwek
2 główki czosnku
sól, czarny pieprz
papryka mielona słodka
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kolendry mielonej
2 zielone cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
3 pory (40-50 dag)
12 czarnych oliwek bez pestek
pieprz i sól
Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
cukier i sól
4-5 słoików czarnych oliwek
ok. 1 l oliwy extra vergine
3-4 ostre papryczki
główka obranego czosnku
5-6 liści laurowych
świeży tymianek
świeży rozmaryn
1 kurczak
4 czerwone papryki
25dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250ml czerwonego wina
375ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
2 czerwone papryki
2 pomidory
20 zielonych oliwek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz
800g wołowiny na pieczeń
100g wędzonego boczku
1 cebula
4 ząbki czosnku
250g pomidorów
100g oliwek zielonych
100g oliwek czarnych
1/2 pęczka siekanej zielonej pietruszki
1 gałązka pokrojonego tymianku
250ml białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
1 łyżka mąki
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
2 duże plastry szynki
2 duże jabłka winne
3 ogórki kwaszone
10 czarnych oliwek
1 mały słoik majonezu
sok z połówki cytryny
sól, pieprz
1kg tuńczyka
2 duże cebule
750g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150ml wina (sherry lub jerez)
100g czarnych oliwek
100g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
kg ziemniaków
20dag kiełbasy czosnkowej
10dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia
1kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10dag wędzonego boczku
30dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10dag oliwek zielonych (bez pestek)
10dag oliwek czarnych (bez pestek)
250ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz