Na ciasto:
30dag (półtorej szklanki) mąki
20dag margaryny
5dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
Na masę:
kg jabłek
40dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
Jeżeli używamy kwasku cytrynowego a nie soku z cytryny, to należy go rozpuścić w łyżce wody.
Mąkę należy przesiać na stolnicę i posiekać razem z tłuszczem. Dodać przesiany cukier puder i przetarte przez sito żółtka. Szybko zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około jednego cm. Przenieść wałkiem na blachę o 3 niskich brzegach. Brzegi ciasta podnieść o 2-3 cm.
Ciasto wstawić do gorącego piekarnika i upiec na jasnozłoty kolor. Z cukru i wody ugotować syrop "do nitki".
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
Połączyć syrop, jabłka, sok z cytryny lub kwasek cytrynowy i gotować ciągle mieszając, aż masa stanie się przejrzysta.
Jeżeli masa spada z łyżki, dodać do niej płatami posiekane orzechy, migdały i rodzynki.
Letnią masą posmarować mazurki.