Przepisy z żurawiną
Kolorem zielonym zaznaczono żurawina
Składniki na 18 sztuk:
25dag żurawiny
15dag cukru pudru
15dag mąki razowej i 25dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25dag brązowego cukru
2 jajka
450ml naturalnego jogurtu
10dag masła
sok z cytryny
60dag żurawin
15dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10dag konfitur z wiśni do przybrania
20dag bitej śmietany do przybrania
30dag żurawin
20dag dżemu truskawkowego
4dag cukru
5dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy
1 litr wody
20dag żurawin
15dag cukru
lód (mozna też bez)
1kg dyni
500g borówek albo żurawin
750g cukru
50ml Wódki Żołądkowej Gorzkiej z Miętą
połowa świeżej limonki (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120ml soku żurawinowego
5kg śliwek
1,5kg dyni
400g żurawin
3 jabłka antonówki
1 część martini dry
1/2 części wódki
1/2 części likieru pomarańczowego triple sec
wyciśnięty sok z połowy limonki
sok żurawinowy do uzupełnienia
lód
plasterek limonki do dekoracji
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
500g oczyszczonej dyni
1,5kg jabłek
500g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina