cojemy.pl > Owoce > Żurawina > Przepisy na potrawy

Przepisy z żurawiną


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami
Agrest Ananas Anyż Arbuz Avocado (awokado) Bakalie Banany Borówki Brzoskwinie Cytryna Czereśnie Daktyle Figi Granat Grejpfrut Gruszki Jabłka Jagody Kapary Kasztan jadalny Kiwi Kokos Limonka (limetka) Mak Maliny i jeżyny Mandarynki Mango Marakuja Melon Migdały Morele Oliwki Orzechy Papaja Pigwa Pistacje Pomarańcza Porzeczki Rabarbar Rodzynki Róży dzikiej owoc Sezam (ziarna sezamu) Słonecznik Truskawki i poziomki Winogrona Wiśnie Śliwki Żurawina
Ciasta z żurawiną Dania główne z żurawiną Dania na grilla z żurawiną Desery z żurawiną Drinki i koktajle alkoholowe z żurawiną Napoje z żurawiną Przekąski lub przystawki z żurawiną Przetwory z żurawiną Sałatki lub surówki z żurawiną Zupy z żurawiną

Kolorem zielonym zaznaczono żurawina

Cynamonowe ciastka z żurawiną

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 18 sztuk:
25dag żurawiny
15dag cukru pudru
15dag mąki razowej i 25dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25dag brązowego cukru
2 jajka
450ml naturalnego jogurtu
10dag masła
sok z cytryny
» zobacz przepis

Kisiel z żurawin

Forma potrawy: Deser
60dag żurawin
15dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10dag konfitur z wiśni do przybrania
20dag bitej śmietany do przybrania
» zobacz przepis

Kisiel żurawinowo-truskawkowy

Forma potrawy: Deser
30dag żurawin
20dag dżemu truskawkowego
4dag cukru
5dag mąki ziemniaczanej
1 1/3 szklanki wody
szklanka śmietany
cukier waniliowy
» zobacz przepis

Napój z żurawin

Forma potrawy: Napój
1 litr wody
20dag żurawin
15dag cukru
lód (mozna też bez)
» zobacz przepis

Dynia w przecierze żurawinowym

Forma potrawy: Przetwór
dynia
żurawina
cukier
» zobacz przepis

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwór
1kg dyni
500g borówek albo żurawin
750g cukru
» zobacz przepis

Red Mint (Long Drink)

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
50ml Wódki Żołądkowej Gorzkiej z  Miętą
połowa świeżej limonki (6 cząstek)
5 listków świeżej mięty pieprzowej
120ml soku żurawinowego
» zobacz przepis

Wieloowocowe powidła

Forma potrawy: Przetwór
5kg śliwek
1,5kg dyni
400g żurawin
3 jabłka antonówki
» zobacz przepis

Cosmopolitan

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
1 część martini dry
1/2 części wódki
1/2 części likieru pomarańczowego triple sec
wyciśnięty sok z połowy limonki
sok żurawinowy do uzupełnienia
lód
plasterek limonki do dekoracji
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa z żurawinami

Forma potrawy: Zupa
400g jabłek
50-100g cukru
100ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70g cukru do żurawin
» zobacz przepis

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwór
500g oczyszczonej dyni
1,5kg jabłek
500g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
» zobacz przepis

Surówka mieszana do mięs i ryb

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
150g marchewki
300g kiszonej kapusty
150g białej rzodkwi
100g orzechów włoskich
50ml oleju
50ml soku z kiszonej kapusty
50ml soku z żurawin
zielenina
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.