MENU
ZWIŃ MENU

Pstrąg w śmietanie po polsku

Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne

Składniki

 
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
 
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
 

Przyrządzanie

 
Sprawiając pstrąga należy go pozbawić jedynie wnętrzności i oczu oraz takiej żyły która biegnie wzdłóż kręgosłupa. Łba i płetw nie należy odcinać.
 
Sprawionego pstrąga należy dość obficie skropić cytryną zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Następnie należy go obtoczyć w mące zmieszanej z przyparawami (vegata, słodka papryka, pieprz). Smażyć na gorącym oleju.
 
Kiedy pstrąg będzie usmażony, należy go odłożyć w ciepłe miejsce i przygotować sos.
 
Na ten sam tłuszcz na którym smażyła się ryba należy wgnieść kilka ząbków czosnku (można dać prawie całą główkę), krótko przesmażyć a następnie zalać to wszystko śmietaną.
 
Sos zagotować - powinien być o konsystencji emulsji, niestytety dość często sos się warzy, ale to tylko kwestia estetytyki, bo i tak jest dobry.
 
Sosem podać rybę, resztę podać w sosjerce. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz

Pstrag w soli z rożna

Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla

1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna

Sałatka z pstrągiem

Forma potrawy: Sałatki

1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania

Śledź w śmietanie po kaszubsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne

1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula