Formy potrawy: Dania główne, Dania rybne
pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata
Sprawiając pstrąga należy go pozbawić jedynie wnętrzności i oczu oraz takiej żyły która biegnie wzdłóż kręgosłupa. Łba i płetw nie należy odcinać.
Sprawionego pstrąga należy dość obficie skropić cytryną zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Następnie należy go obtoczyć w mące zmieszanej z przyparawami (vegata, słodka papryka, pieprz). Smażyć na gorącym oleju.
Kiedy pstrąg będzie usmażony, należy go odłożyć w ciepłe miejsce i przygotować sos.
Na ten sam tłuszcz na którym smażyła się ryba należy wgnieść kilka ząbków czosnku (można dać prawie całą główkę), krótko przesmażyć a następnie zalać to wszystko śmietaną.
Sos zagotować - powinien być o konsystencji emulsji, niestytety dość często sos się warzy, ale to tylko kwestia estetytyki, bo i tak jest dobry.
Sosem podać rybę, resztę podać w sosjerce. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
1 pstrąg na osobę
1 patyk na pstrąga
sól gruba
sos sojowy
cytryna
Forma potrawy: Sałatki
1 wędzony pstrąg
15 dag pieczarek
5 dag szpinaku (może być mrożony)
1 łyżka oliwy
pęczek szczypiorku do przybrania
Śledź w śmietanie po kaszubsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula