cojemy.pl > Dania główne > Pstrąg w śmietanie po polsku

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Pstrąg w śmietanie po polsku

Formy potrawy: danie główne, danie rybne

Składniki potrawy

pstrąg o wadze ok. 25 dag
cytryna
mąka
przyprawa vegeta
słodka papryka w proszku
pieprz w proszku
olej
kilka ząbków czosnku
śmietana 18%
Do podania z:
ugotowane zmieniaki
zielona sałata

Przyrządzanie

Sprawiając pstrąga należy go pozbawić jedynie wnętrzności i oczu oraz takiej żyły która biegnie wzdłóż kręgosłupa. Łba i płetw nie należy odcinać.
Sprawionego pstrąga należy dość obficie skropić cytryną zarówno wewnątrz jak i zewnątrz. Następnie należy go obtoczyć w mące zmieszanej z przyparawami (vegata, słodka papryka, pieprz). Smażyć na gorącym oleju.
Kiedy pstrąg będzie usmażony, należy go odłożyć w ciepłe miejsce i przygotować sos.
Na ten sam tłuszcz na którym smażyła się ryba należy wgnieść kilka ząbków czosnku (można dać prawie całą główkę), krótko przesmażyć a następnie zalać to wszystko śmietaną.
Sos zagotować - powinien być o konsystencji emulsji, niestytety dość często sos się warzy, ale to tylko kwestia estetytyki, bo i tak jest dobry.
Sosem podać rybę, resztę podać w sosjerce. Podawać z ziemniakami i zieloną sałatą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cytryna, Czosnek, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Papryka chili, Pieprz, Pstrąg, Sałata, Vegeta, Ziemniaki, Śmietana

Podobne przepisy

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
» zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na 14 porcji:
4 jajka
15dag cukru
8dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
» zobacz przepis

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5dag mielonych orzechów włoskich
20dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15dag masła
5dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
» zobacz przepis

Parfait dyniowe

Forma potrawy: Deser
300g dyni (np. Hokkaido)
250g śmietany kremowej
100g miodu
1–2 laski wanilii
50g ciasteczek migdałowych (amaretti)
» zobacz przepis

Mus czekoladowy

Forma potrawy: Deser
1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny

Do przybrania:
listki mięty lub melisy
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Śledź w śmietanie po kaszubsku

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula
» zobacz przepis

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Danie główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
» zobacz przepis

Pstrąg pyszny

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 pstrągi po około 30dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kurcze duszone w śmietanie

Forma potrawy: Danie główne
70dag kurczaka
sól
łyżka mąki
2 łyżki tłuszczu
zielenina
szklanka śmietany

Do podania:
ryż lub makaron
» zobacz przepis

Śledź w śmietanie

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Danie rybne
8 filetów śledziowych z zalewy
cytryna
2 łyżki oleju
pieprz

Sos:
2 szklanki śmietany 18 proc.
3 cebule
3 ogórki konserwowe
2 kwaśne, duże jabłka
pęczek szczypiorku
łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
sól
pieprz czarny do smaku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.