Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.
1 kg śliwek
38 dag mąki
18 dag masła lub margaryny
13 dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli
Zagnieść mąkę z 10 dag cukru, schłodzonym tłuszczem, jednym jajkiem, 2 żółtkami, solą oraz połową startej skórki z cytryny - na jednolitą masę. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
Śliwki umyć, pokroić na połówki, usunąć z nich pestki.
Nasmarować tłuszczem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Rozwałkować 2/3 ciasta na wielkość tortownicy, wyłożyć formę. Z reszty uformować wałeczek, ułożyć w środku wokół brzegu, mocno docisnąć. Obciąć wystający brzeg ciasta. Rozłożyć równomiernie śliwki.
Przygotować polewę:
rozbełtać w śmietanie drugie jajko i pozostałe żółtka. Wymieszać z resztą cukru i skórki cytrynowej, cukrem waniliowym oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej, polać owoce. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika.
Piec około godziny w temperaturze 170 st. C.
Wyjąć z formy, ostudzić.
Podawać z bitą śmietaną.
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
13 dag margaryny
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kg śliwek
cukier waniliowy
cukier puder do posypania
tłuszcz i tarta bułka do formy
Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
Forma potrawy: Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
10 dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania
Forma potrawy: Ciasta
Krem budyniowy:
300 ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25 dag białego sera
Ciasto serowe:
15 dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30 dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni