1kg śliwek
38dag mąki
18dag masła lub margaryny
13dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli
Zagnieść mąkę z 10 dag cukru, schłodzonym tłuszczem, jednym jajkiem, 2 żółtkami, solą oraz połową startej skórki z cytryny - na jednolitą masę. Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.
Śliwki umyć, pokroić na połówki, usunąć z nich pestki.
Nasmarować tłuszczem dno tortownicy o średnicy 26 cm. Rozwałkować 2/3 ciasta na wielkość tortownicy, wyłożyć formę. Z reszty uformować wałeczek, ułożyć w środku wokół brzegu, mocno docisnąć. Obciąć wystający brzeg ciasta. Rozłożyć równomiernie śliwki.
Przygotować polewę:
rozbełtać w śmietanie drugie jajko i pozostałe żółtka. Wymieszać z resztą cukru i skórki cytrynowej, cukrem waniliowym oraz łyżeczką mąki ziemniaczanej, polać owoce. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika.
Piec około godziny w temperaturze 170 st. C.
Wyjąć z formy, ostudzić.
Podawać z bitą śmietaną.