MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka śledziowa z koperkiem

Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

 
25 dag marynowanych śledzi z cebulą
1 zielony ogórek
1 ugotowany kartofel
1 jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
 
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku cytrynowego
100 ml białego wina
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
 

Przyrządzanie

 
Śledzie i cebulę należy osączyć z marynaty. Śledzie pokroić na paski, cebulę posiekać. Ogórek, kartofel i jabłko pokroić w kostkę. Jaja pokroić na plasterki. Koper umyć, posiekać.
 
Przygotować sos. Rozetrzeć musztardę z cukrem, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodać sok cytrynowy i wino. Oliwę dolewać powoli stale przy tym miesząjac.
 
Śledzie z jarzynami delikatnie wymieszać. Polać sosem, wstawić na około 1-2 godziny do lodówki.
 
Przed podaniem ułożyć śledzie na półmisku, posypać koperkiem i przybrać plasterkami jaj.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka śledziowa z bananami

Forma potrawy: Sałatki

30 dkg filetów śledziowych
2 banany
1 mała kapusta pekińska
4 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany
2 łyżki rodzynek
1 łyżeczka łagodnego curry
sól
pieprz
cukier

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Forma potrawy: Sałatki

2 duże ziemniaki
2 kiszone ogórki
2 łyżki groszku
1 cebula
4 filety śledziowe
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
sok z cytryny
sól, pieprz
 
 
Do podania:
chleb razowy
 
 

Sałatka z kabaczka

Forma potrawy: Sałatki

1 kg kabaczków
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany
2 pomidory
pęczek koperku
cukier, sól

Sałatka pomidorowa z kokardkami

Forma potrawy: Sałatki

4 pomidory
20 dag makaronu kokardki
20 dag wędzonej makreli
mała puszka groszku
0,5 pęczka koperku
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz