25dag marynowanych śledzi z cebulą
1 zielony ogórek
1 ugotowany kartofel
1 jabłko
2 jaja ugotowane na twardo
1/2 pęczka koperku
Sos:
3 łyżki oliwy
3 łyżki soku cytrynowego
100ml białego wina
3 łyżki musztardy
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
pieprz
Śledzie i cebulę należy osączyć z marynaty. Śledzie pokroić na paski, cebulę posiekać. Ogórek, kartofel i jabłko pokroić w kostkę. Jaja pokroić na plasterki. Koper umyć, posiekać.
Przygotować sos. Rozetrzeć musztardę z cukrem, pieprzem i gałka muszkatołową. Dodać sok cytrynowy i wino. Oliwę dolewać powoli stale przy tym miesząjac.
Śledzie z jarzynami delikatnie wymieszać. Polać sosem, wstawić na około 1-2 godziny do lodówki.
Przed podaniem ułożyć śledzie na półmisku, posypać koperkiem i przybrać plasterkami jaj.