Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
1 kg fasolki szparagowej
zalewa:
2 szklanki wody
1 dag soli
0,5 dag kwasku cytrynowego
0,5 dag cukru
Strąki fasolki (całe lub pokrojone) włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 min.
Wyjąć, odcedzić, jeszcze gorące umieścić w słoikach.
Składniki na zalewę zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików.
Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min.
Po 48 godzinach konieczne jest powtórzenie pasteryzacji, znowu w temp. 95 st. C ale przez 30-35 min.
Opisane czasy pasteryzacji dotyczą słoików po pojemności 0,8 - 1 litr.
Forma potrawy: Przetwory
fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
Forma potrawy: Przetwory
1 kg papryki
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
łyżka soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra