MENU
ZWIŃ MENU

Fasolka konserwowa

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

 
1 kg fasolki szparagowej
 
zalewa:
2 szklanki wody
1 dag soli
0,5 dag kwasku cytrynowego
0,5 dag cukru
 

Przyrządzanie

 
Strąki fasolki (całe lub pokrojone) włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 min.
 
Wyjąć, odcedzić, jeszcze gorące umieścić w słoikach.
 
Składniki na zalewę zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików.
 
Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min.
 
Po 48 godzinach konieczne jest powtórzenie pasteryzacji, znowu w temp. 95 st. C ale przez 30-35 min.
 
Opisane czasy pasteryzacji dotyczą słoików po pojemności 0,8 - 1 litr.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory

fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe

zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku

Marynowana fasolka szparagowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka

Papryka konserwowa

Forma potrawy: Przetwory

1 kg papryki

zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
łyżka soli
4 łyżki curku

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupy


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra