Na ciasto:
25dag mąki krupczatki
15dag masła
12dag cukru pudru
żółtko
25g rumu
Na nadzienie:
6 bananów
sok z cytryny
Na krem:
2 szklanki mleka
30g mąki
4 żółtka
12dag cukru pudru
cukier waniliowy
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i cukrem. Dodać do tego żółtko i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto w formie kuli.
Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny, następnie rozwałkować.
Ciastem wyłożyć okrągłą formę posiadającą karbowane ścianki. Nakłuć je gęsto widelcem po to aby nie wybrzuszył się spód.
Piec przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Przygotowanie kremu
Mąkę wymieszać z cukrem. Rozprowadzić zimnym mlekiem (połowa szklanki) na gładką masę. Zagotować na małym ogniu, dolewając resztę mleka.
Żółtka wymieszać z cukrem. Powoli dodawać gorącą masę stale przy tym mieszając.
Rondelek/garnuszek z kremem wstawić do garnka z gorącą wodą, tak aby pływał. Krem nadal mieszać. Trzymać na ogniu (duży garnek) aż do zgęstnienia kremu.
Następnie Ostudzić.
Obrane ze skóry banany pokroić w plasterki. Polać sokiem z cytryny i wymieszać.
Ułożyć warstwę bananów na upieczonym spodzie. Przykryć warstwą kremu. Następnie położyć drugą warstwę bananów i ponownie przykryć kremem.
Ciasto przybrać plasterkami bananów, można je ułożyć dookoła brytfanki w formia wianuszka.