Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Na ciasto:
25 dag mąki krupczatki
15 dag masła
12 dag cukru pudru
żółtko
25 g rumu
Na nadzienie:
6 bananów
sok z cytryny
Na krem:
2 szklanki mleka
30 g mąki
4 żółtka
12 dag cukru pudru
cukier waniliowy
Przygotowanie ciasta
Mąkę wymieszać z posiekanym masłem i cukrem. Dodać do tego żółtko i łyżkę zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto w formie kuli.
Ciasto włożyć do lodówki na około 2 godziny, następnie rozwałkować.
Ciastem wyłożyć okrągłą formę posiadającą karbowane ścianki. Nakłuć je gęsto widelcem po to aby nie wybrzuszył się spód.
Piec przez około 30 minut w rozgrzanym piekarniku.
Przygotowanie kremu
Mąkę wymieszać z cukrem. Rozprowadzić zimnym mlekiem (połowa szklanki) na gładką masę. Zagotować na małym ogniu, dolewając resztę mleka.
Żółtka wymieszać z cukrem. Powoli dodawać gorącą masę stale przy tym mieszając.
Rondelek/garnuszek z kremem wstawić do garnka z gorącą wodą, tak aby pływał. Krem nadal mieszać. Trzymać na ogniu (duży garnek) aż do zgęstnienia kremu.
Następnie Ostudzić.
Obrane ze skóry banany pokroić w plasterki. Polać sokiem z cytryny i wymieszać.
Ułożyć warstwę bananów na upieczonym spodzie. Przykryć warstwą kremu. Następnie położyć drugą warstwę bananów i ponownie przykryć kremem.
Ciasto przybrać plasterkami bananów, można je ułożyć dookoła brytfanki w formia wianuszka.
Forma potrawy: Desery
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w szklance wody
Forma potrawy: Ciasta
3 banany
25 dkg masła lub margaryny
2 łyżeczki cukru pudru
1 jajo
1 galaretka cytrynowa
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
100 g malin najlepiej mrożonych
100 ml mleka
100 ml jogurtu naturalnego lub malinowego
łyżka cukru waniliowego
2 średnie banany
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
200 ml jogurtu naturalnego
połowa banana
3/4 szklanki truskawek
1 łyżka cukru
kostki lodu