Desery z cytryną
Kolorem zielonym zaznaczono cytryna
3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżych owoców)
1 mango (15 dag)
3 kiwi (15 dag)
3 banany (60 dag)
1 puszka ananasa w plastrach (40 dag)
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
Do przybrania:
1 kiwi
6 bananów
szklanka soku z cytryny
pół szklanki cukru pudru
olej do głębokiego smażenia
opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki jogurtu
3 jabłka
sok z cytryny
3-4 łyżki cukru
Owoce np.:
truskawki
winogrona
jagody
porzeczki
gruszki
banany
kawałki ananasa
mango
czereśnie
wiśnie
rodzynki
etc.
biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)
Do przybrania:
150ml bitej śmietalny
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
skórka z cytryny
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka masła
2 jaja
1 łyżka cukru do piany
Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy
2 brzoskwinie
8 śliwek
1 gruszka
150g jeżyn
150g malin
sok z 1/2 cytryny
50ml koniaku lub śliwowicy
2 łyżki cukru pudru
Do podania:
biszkopty
15dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500ml śmietany kremówki
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
4 duże banany
400ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100ml rumu
50g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
4 kwaśne jabłka
200g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy