cojemy.pl > Owoce > Kapary > Przepisy na potrawy

Przepisy z kaparami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory ze śliwek bez cukru
Agrest Ananas Anyż Arbuz Avocado (awokado) Bakalie Banany Borówki Brzoskwinie Cytryna Czereśnie Daktyle Figi Granat Grejpfrut Gruszki Jabłka Jagody Kapary Kasztan jadalny Kiwi Kokos Limonka (limetka) Mak Maliny i jeżyny Mandarynki Mango Marakuja Melon Migdały Morele Oliwki Orzechy Papaja Pigwa Pistacje Pomarańcza Porzeczki Rabarbar Rodzynki Róży dzikiej owoc Sezam (ziarna sezamu) Słonecznik Truskawki i poziomki Winogrona Wiśnie Śliwki Żurawina
Dania główne z kaparami Dania rybne z kaparami Kolacje z kaparami Przekąski lub przystawki z kaparami Sałatki lub surówki z kaparami Sosy z kaparami Zapiekane z kaparami Śniadania z kaparami

Kolorem zielonym zaznaczono kapary

Makaron z tuńczykiem i anchois

Forma potrawy: Danie główne
paczka makaronu
puszka tuńczyka w oleju
puszka filecików anchois w oleju
mały słoiczek kaparów
oliwki bez pestek
sól, pieprz
10dag startego parmezanu (niekoniecznie)
» zobacz przepis

Cukinia z kaparami i miętą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
500g cukinii
kilkanaście listków świeżej mięty
słoiczek marynowanych kaparów
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
» zobacz przepis

Dip z buraka

Forma potrawy: Sos
burak ugotowany lub marynowany
łyżka kaparów
200ml jogurtu
łyżka czerwonego octu winnego
łyżka musztardy
łyżka pasty pomidorowej
cukier, sól, pieprz
» zobacz przepis

Kolorowe grzanki

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
2 papryki: żółta i zielona
150g bobu
3 łyżki soku z cytryny
1 strąk marynowanej papryki pepperoni
1 łyżka kaparów
8 kromek bułki paryskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
2 łyżki wiórków parmezanu
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis

Ryż z szynką i pieczarkami

Forma potrawy: Danie główne
400 g. ryżu
400 g. pieczarek
świeży ogórek
2 cebule
200 g. szynki
2 łyżki kaparów (niekoniecznie - dla tych co lubią)
3 łyżki octu winnego
7 łyżek oliwy
sól, pieprz
szczypta cukru
świeże lub suszone zioła - szczypiorek, estragon, bazylia
» zobacz przepis

Purée z marchewek z oliwkami

Forma potrawy: Danie główne
500g marchewek
2-3 ząbki czosnku
kilka oliwek zielonych
kilka oliwek czarnych
1 łyżka kaparów
1/2 łyżeczki ziaren kminku
1 łyżka harissy (zobacz przepis na sos harissa)
2 łyżki octu winnego
100ml oliwy
sól
» zobacz przepis

Łosoś w majonezie z serem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 plastry świeżego łososia (ok. 800 g)
sok z 1/2 cytryny
1 cebula
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
po 1 gałązce tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Sos majonezowy:
35g sera stilton, roquefort lub gorgonzoli
2-3 filety anchois
1 korniszon
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki śmietany
200ml majonezu.
Do przybrania:
2-3 gałązki zielonej pietruszki
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
1/2 cytryny
» zobacz przepis

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Sos, Przekąska lub przystawka
20 czarnych oliwek bez pestek
60ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
» zobacz przepis

Sos tatarski

1 szklanka oleju
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 duże lub 3 małe żółtka jajek
1 zielona nieduża cebula
1 łyżka kaparów
1 ogórek marynowany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
» zobacz przepis

włoska sałatka z tuńczyka

Forma potrawy: Kolacja, Przekąska lub przystawka
400g tuńczyka w oleju
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1 łyżka kaparów, posiekanych
2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
sok z cytryny do smaku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
850g fasolki odcedzonej i wypłukanej
1 mała czerwona cebula, pokrojona w krążki
Do podania:
ciepły chleb (grzanki) lub bułeczki
» zobacz przepis

Wiosenna sałatka

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
Sałatka:
sałata strzępiasta
pęczek rzodkiewek
4 jaja
ogórek świeży
1 cebula (10 dag)
1 pęczek szczypiorku
4 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz
Sos I
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka musztardy stołowej
cukier, sól, pieprz
Sos II
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy lub chrzanu
1 łyżka kaparów
sól, pieprz
» zobacz przepis

Seler pikantny

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
3-4 średnie selery
2 łyżki masła lub oleju
wywar z warzyw
jajo na twardo przetarte przez sito
łyżeczka posiekanych kaparów
2 łyżki posiekanego kwaszonego ogórka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka zieleniny
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.