6 papryczek chilli (odmiana duża)
2 łyżeczki białego octu winnego
3 duże dojrzałe pomidory
1/4 małej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
400g żółtego sera (najlepiej cheddar)
3 jaja
60g mąki
sól
olej do smażenia
Najpierw czosnek i cebulę obrać i opłukać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, następnie zmiksować z cebulą i czosnkiem. Zmiksowaną masę przetrzeć przez sito. Przecier odstawić.
Chilli opiec na patelni lub nad płomieniem. Zdjąć skórkę, naciąć wzdłuż, usunąć nasiona. Włożyć do garnka, zalać 500 ml wody, dodać łyżkę soli i 2 łyżeczki octu. Moczyć 20 min. Opłukać, osączyć i odstawić.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać przecier pomidorowy, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i pieprz. Gotować pod przykryciem 10 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać trochę wody (nie więcej niz 180 ml). Odstawić.
Ser utrzeć na tarce i podzielić na 6 porcji. Każdą paprykę napełnić 1 porcją i odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Chilli obtoczyć w mące, następnie zanurzać w jajkach.
W garnku rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć chilli, smażyć z każdej strony, aż się zrumienią. Wyjąć i osączyć z tłuszczu.
Sos pomidorowy podgrzać, włożyć chilli, przykryć i dusić 5 minut. Podawać gorące.