Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 50 min.
6 papryczek chilli (odmiana duża)
2 łyżeczki białego octu winnego
3 duże dojrzałe pomidory
1/4 małej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
400 g żółtego sera (najlepiej cheddar)
3 jaja
60 g mąki
sól
olej do smażenia
Najpierw czosnek i cebulę obrać i opłukać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, następnie zmiksować z cebulą i czosnkiem. Zmiksowaną masę przetrzeć przez sito. Przecier odstawić.
Chilli opiec na patelni lub nad płomieniem. Zdjąć skórkę, naciąć wzdłuż, usunąć nasiona. Włożyć do garnka, zalać 500 ml wody, dodać łyżkę soli i 2 łyżeczki octu. Moczyć 20 min. Opłukać, osączyć i odstawić.
W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać przecier pomidorowy, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i pieprz. Gotować pod przykryciem 10 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać trochę wody (nie więcej niz 180 ml). Odstawić.
Ser utrzeć na tarce i podzielić na 6 porcji. Każdą paprykę napełnić 1 porcją i odstawić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Chilli obtoczyć w mące, następnie zanurzać w jajkach.
W garnku rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć chilli, smażyć z każdej strony, aż się zrumienią. Wyjąć i osączyć z tłuszczu.
Sos pomidorowy podgrzać, włożyć chilli, przykryć i dusić 5 minut. Podawać gorące.
Forma potrawy: Sosy
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
Forma potrawy: Sosy, Inne potrawy
30 świeżych papryczek chilli
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
8 łyżek soku cytrynowego
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
5 jajek
1 cebula
kawałek imbiru (1 cm)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka kolendry
1 łyżka proszku chilli
2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kminku
2 łyżki wody
4 łyżki soku cytrynowego
2 świeże papryczki chilli
1 pomidor
sól
Papryczki chilli nadziewane tuńczykiem
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
6 papryczek chilli (odmiana duża)
1 czerwona cebula
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól
80 ml wody
Nadzienie:
2 kartofle
1 puszka (200 g) tuńczyka
1 biała cebula
1 łyżka soku z cytryny
120 ml majonezu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól i pieprz