MENU
ZWIŃ MENU

Papryczki chilli nadziewane serem

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 50 min.

Składniki

6 papryczek chilli (odmiana duża)
2 łyżeczki białego octu winnego
3 duże dojrzałe pomidory
1/4 małej cebulki
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
400 g żółtego sera (najlepiej cheddar)
3 jaja
60 g mąki
sól
olej do smażenia

Przyrządzanie

Najpierw czosnek i cebulę obrać i opłukać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, następnie zmiksować z cebulą i czosnkiem. Zmiksowaną masę przetrzeć przez sito. Przecier odstawić.

Chilli opiec na patelni lub nad płomieniem. Zdjąć skórkę, naciąć wzdłuż, usunąć nasiona. Włożyć do garnka, zalać 500 ml wody, dodać łyżkę soli i 2 łyżeczki octu. Moczyć 20 min. Opłukać, osączyć i odstawić.

W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać przecier pomidorowy, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i pieprz. Gotować pod przykryciem 10 min. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodać trochę wody (nie więcej niz 180 ml). Odstawić.

Ser utrzeć na tarce i podzielić na 6 porcji. Każdą paprykę napełnić 1 porcją i odstawić.

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Chilli obtoczyć w mące, następnie zanurzać w jajkach.

W garnku rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć chilli, smażyć z każdej strony, aż się zrumienią. Wyjąć i osączyć z tłuszczu.

Sos pomidorowy podgrzać, włożyć chilli, przykryć i dusić 5 minut. Podawać gorące.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos harissa

Forma potrawy: Sosy

suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól

Sambal chilli padi ketchup

Forma potrawy: Sosy, Inne potrawy

30 świeżych papryczek chilli
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
8 łyżek soku cytrynowego
sól

Jajko z chilli

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

5 jajek
1 cebula
kawałek imbiru (1 cm)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka kolendry
1 łyżka proszku chilli
2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kminku
2 łyżki wody
4 łyżki soku cytrynowego
2 świeże papryczki chilli
1 pomidor
sól

Papryczki chilli nadziewane tuńczykiem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

6 papryczek chilli (odmiana duża)
1 czerwona cebula
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól
80 ml wody

Nadzienie:
2 kartofle
1 puszka (200 g) tuńczyka
1 biała cebula
1 łyżka soku z cytryny
120 ml majonezu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól i pieprz