MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Zupa cebulowa

Forma potrawy: Zupy

1,5 kg - posiekanej w pół plasterki cebuli
1/2 - kostki masła
1 - szklanka białego wytrawnego wina
sól, pieprz
10 dag - startego żółtego sera
4 - pszenne grzanki
1 l - wody
szczypta startej gałki muszkatołowej

Zapiekanka wieprzowa

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

1 cebula, posiekana
450g mięsa z wieprzowej kiełbasy
225g mrożonej marchewki w kostkach
1/2 łyżeczki suszonej szałwii
szczypta suszonego tymianku
100g malutkich poćwiartowanych pieczarek
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
150ml wytrawnego wina jabłkowego
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
120g błyskawicznych ziemniaków puree
50g stratego sera

Do przybrania:
plasterki pomidora
gałązka zielonej pietruszki

Sos serowy do grzanek

Forma potrawy: Sosy, Zapiekane

45 dag utartego żółtego sera
4 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany
2 jaja
sól, pieprz
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina

Zapiekanka z sera i wina

Forma potrawy: Zapiekane

10 dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej

Do podania:
sałata

Zapiekanka z winem

Forma potrawy: Zapiekane

10 dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy

Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa

Makaron z sosem czosnkowo-pomidorowym

Forma potrawy: Sosy, Dania główne, Kolacje

makaron
starty ser żółty
2 łyżki oliwy
1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
pomidory z puszki
posiekana bazylia lub natka pietruszki
pieprz, sól

Do podania:
lampka wina

Dynia z chili

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500 g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200 g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150 g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy

Ciasto ptysiowe z serem

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250 ml wody
75 g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy

Do podania:
zielona sałata
wino czerwone