cojemy.pl > Dania główne > Dynia z chili

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z majonezem i pieczarkami

Dynia z chili

Formy potrawy: danie główne, zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1 dynia
2 cebule
kilka ząbków czosnku – do smaku
500g pomidorów
1 kolba kukurydzy
200g czarnej fasoli
1/2–3/4 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
2 strąki papryki chili
sproszkowane chili
papryka
sól
1/8 l czerwonego wina
150g startego sera pecorino (lub parmezanu)
olej słonecznikowy

Przyrządzanie

Fasolę moczyć w wodzie przez 12 godz. Wodę odlać, a fasolę dokładnie przepłukać. Włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dodać curry i gotować do miękkości od jednej do półtorej godziny.

W międzyczasie cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ziarna kukurydzy wyłuskać z kolby i opłukać.

Dynię umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć pestki. Ćwiartki dyni ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Piec ok. 30 min w temperaturze 220°C.

Cebule i czosnek zeszklić na oleju. Dodać przyprawy, krótko podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Dodać pomidory i kukurydzę, wszystko razem dusić ok. 15 min na małym ogniu.

Warzywa z przyprawami ostrożnie wymieszać z ugotowaną fasolą, gotować jeszcze przez 15 min, w razie potrzeby doprawić do smaku.

Tak przygotowanym chili napełnić ćwiartki dyni, posypać tartym serem i zapiekać ok. 10 min.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cebula, Curry, Czosnek, Dynia, Fasola, Kmin rzymski (kumin, cumin), Kukurydza, Olej, Oregano, Papryka, Papryka chili, Parmezan (rodzaj sera żółtego), Pomidor, Ser żółty, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Spaghetti z oliwkami

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
30dag spaghetti
10dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
» zobacz przepis

Dynia na sposób wschodni

Forma potrawy: Danie główne
500g dyni
1 biała cebula
2 łyżki oleju sezamowego
1 czerwona papryczka chili
1/2 łyżeczki przyprawy chili
sól

Do podania:
ryż lub pieczywo
» zobacz przepis

Zupa czarownic

Forma potrawy: Zupa
2 cebule
1 ząbek czosnku
30g masła
1kg miąższu dyni
1 litr bulionu warzywnego
1 świeża papryczka chili
50g świeżego imbiru
250g śmietany
sól, pieprz
200g kremówki
6 oliwek nadziewanych papryką
cynamon
» zobacz przepis

Kokosowa ze szparagami

Forma potrawy: Zupa
250g zielonych szparagów
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka curry w proszku
2 łyżeczki mąki
600ml bulionu warzywnego
400ml niesłodzonego mleczka kokosowego
czarny pieprz
sól
sok z limonki
4 gałązki kolendry
» zobacz przepis

Dynia turbanowa z porami

Forma potrawy: Danie główne
2 dynie turbanowe po 1 kg
sól
500g porów
40g masła lub margaryny
50g nasion słonecznika
2 ząbki czosnku
4 łyżki białego wina (lub rosołu)
4 łyżki bitej śmietany
150g sera owczego
1 łyżeczka bulionu drobiowego instant
chili
» zobacz przepis

Kurczak w czekoladzie po meksykańsku

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
4 kajzerki
2 cebule
2 jajka
3 łyżki masła
30dag mielonego mięsa
pół szklanki białego wina
opakowanie kakao
tabliczka gorzkiej czekolady
pół szklanki śmietany
sól, pieprz, chili
» zobacz przepis

Sos Sa-teh

Forma potrawy: Sos
100g orzeszków ziemnych
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone papryczki chilii
100g masła orzechowego
2 łyżki zmielonych orzechów ziemnych
1 kawałek cynamonu
3 listki laurowe
2 łyżki sosu sojowego
4 łyżki cukru
3 łyżki soku z limonki oraz skórka z niej otarta
3 łyżki oleju
» zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sos Tajski z orzeszków ziemnych

Forma potrawy: Sos
4 łyżki masła z orzeszków ziemnych
200ml mleka kokosowego
chili w proszku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Gulasz czerwony pikantny

Forma potrawy: Danie główne
60 dkg wołowiny
4 pieczarki
mąka ziemniaczana
kostka bulionu grzybowego
cukier
pieprz
przecier pomidorowy - 3 łyżki
sól
2 cebule
puszka czerwonej fasolki
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
» zobacz przepis

Sos cygański

Forma potrawy: Sos
Składniki na 2 litry sosu:
1,5kg pomidorów
2 papryki czerwona i zielona
nieduża papryczka chili
3 ząbki czosnku
1 duża cebula
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka jarzynki (vegety)
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki octu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis

Egzotyczna zupa z dyni

Forma potrawy: Zupa
2kg dyni piżmowej
bulion warzywny
imbir
przyprawa tajska Thai-Lorbeer (Eugenia polyantha)
1 litr mleka kokosowego
curry (łagodne)
chili
słodki sos sojowy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.