Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
Oliwki osączyć, usunąć pestki, grubo posiekać. Strączki chili przekroić wzdłuż, umyć usuwając nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, zmiażdżyć lub posiekać.
Oliwę rozgrzać mocno na patelni. Poddusić na niej oliwki, chili i czosnek, aż warzywa zmiękną i staną się szkliste.
Spaghetti ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
Makaron wymieszać z oliwkami, chili, czosnkiem i ewentualnie dosolić.
Mocno podgrzać.
Przed podaniem posypać drobno posiekaną natką.
Sos do spaghetti dla cierpliwych
Forma potrawy: Sosy
1 parówka
szynka
olej roślinny
ser żółty ostry
keczup
musztarda
pieprz
przyprawa do spaghetti
sól
cebula
2 pomidory
Spaghetti z zieloną pietruszką
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag makaronu spaghetti
pół kostki masła lub margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
500 g makaronu spaghetti
100 g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sałatka ziemniaczana z oliwkami
Forma potrawy: Sałatki
kg ziemniaków
20 dag kiełbasy czosnkowej
10 dag owczego sera
1 czerowna papryka
1 pęczek dymki
2-3 ząbki czosnku
15 dag jogurtu naturalnego
3 łyżki oliwy z oliwek
10 czarnych oliwek
5 zielonych oliwek
sól, pieprz
świeża bazylia