MENU
ZWIŃ MENU

Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 6

Składniki

250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody

Przyrządzanie

Papryczki chilli opłukać, przekroić na połowę, usunąć z nich gniazda nasienne i nasiona. Pieczarki i jarzyny należy umyć. Marchewki, cebulki i czosnek obrać. Pokroić na plasterki marchewki i cukinie razem ze skórką.

W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić marchewki i czosnek. Smażyć 2 min. Dodać papryczki chilli, cebulki, cukinie, pieczarki i smażyć dalej przez 3 minuty. Dodać tymianek, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszać, wlać ocet i wodę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 7 min. Marynatę zdjąć z ognia i odstawić przykrytą na 15 min.

Ostudzoną marynatę z jarzynami przelać do słoja. Słój zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Po 12 godz. można jarzyny i chilli wyjąć z marynaty i podawać.

Jeżeli chcemy przechowywać jarzyny przez czas dłuższy, trzeba je przełożyć do małych słoików, zalać marynatą, ale 3 cm poniżej brzegów słoika, zamknąć i pasteryzować przez 30 minut. Pasteryzowane można przechowywac przez okres kilku miesięcy.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sos harissa

Forma potrawy: Sosy

suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól

Chilli con carne

Forma potrawy: Dania główne

0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco

Sos chilli-imbirowy

Forma potrawy: Sosy

 
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
 

Sałatka makaronowa z sosem paprykowym

Forma potrawy: Sałatki, Kolacje


50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy