250g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500ml białego octu winnego
125ml oleju
180ml wody
Papryczki chilli opłukać, przekroić na połowę, usunąć z nich gniazda nasienne i nasiona. Pieczarki i jarzyny należy umyć. Marchewki, cebulki i czosnek obrać. Pokroić na plasterki marchewki i cukinie razem ze skórką.
W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić marchewki i czosnek. Smażyć 2 min. Dodać papryczki chilli, cebulki, cukinie, pieczarki i smażyć dalej przez 3 minuty. Dodać tymianek, majeranek, liście laurowe, sól, pieprz i oregano. Dokładnie wymieszać, wlać ocet i wodę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 7 min. Marynatę zdjąć z ognia i odstawić przykrytą na 15 min.
Ostudzoną marynatę z jarzynami przelać do słoja. Słój zamknąć i odstawić w chłodne miejsce. Po 12 godz. można jarzyny i chilli wyjąć z marynaty i podawać.
Jeżeli chcemy przechowywać jarzyny przez czas dłuższy, trzeba je przełożyć do małych słoików, zalać marynatą, ale 3 cm poniżej brzegów słoika, zamknąć i pasteryzować przez 30 minut. Pasteryzowane można przechowywac przez okres kilku miesięcy.