Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.
6 papryczek chilli (odmiana duża)
1 czerwona cebula
2 łyżki białego octu winnego
1 łyżka oleju
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki oregano
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu, sól
80 ml wody
Nadzienie:
2 kartofle
1 puszka (200 g) tuńczyka
1 biała cebula
1 łyżka soku z cytryny
120 ml majonezu
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól i pieprz
Tuńczyka wyjąć z puszki, osączyć z zalewy, rozgnieść widelcem. Kartofle obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane kartofle pokroić w kostkę. Cebulę obrać, opłukać. Czerwoną cebulę pokroić na plastry, a białą drobno posiekać.
Chilli opiec na patelni lub nad płomieniem. Zdjąć skórkę, przeciąć wzdłuż, usunąć nasiona i zalać wodą z dodatkiem soli i 2 łyżeczek białego octu winnego. Odstawić na 20 min. Następnie osączyć i opłukać.
W garnku rozgrzać olej, włożyć chilli i podsmażyć. Dodać liść laurowy, oregano, czosnek, 1/2 łyżeczki soli, pieprz, wodę i resztę octu winnego. Gotować bez przykrycia na średnim ogniu 8 minut. Zdjąć z ognia, ostudzić. Chilli wyjąć, a wywar z gotowania zachować.
Przygotować nadzienie: w misce wymieszać kartofle, tuńczyka, cebulę, majonez, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić solą i pieprzem.
Chilli napełnić nadzieniem, ułożyć na półmisku i zalać wywarem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Forma potrawy: Sosy
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
Forma potrawy: Sosy, Inne potrawy
30 świeżych papryczek chilli
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
8 łyżek soku cytrynowego
sól
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
5 jajek
1 cebula
kawałek imbiru (1 cm)
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
1 łyżka kolendry
1 łyżka proszku chilli
2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki kminku
2 łyżki wody
4 łyżki soku cytrynowego
2 świeże papryczki chilli
1 pomidor
sól
Forma potrawy: Dania główne
80 dag wieprzowiny bez kości
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 zielone pomidory
1 łyżka mąki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminku
750 ml gorącej wody
sól