MENU
ZWIŃ MENU

Wieprzowina w sosie chilli

Forma potrawy: Dania główne

Składniki

80 dag wieprzowiny bez kości
2 łyżki smalcu
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
4 zielone pomidory
1 łyżka mąki
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka oregano
pół łyżeczki kminku
750 ml gorącej wody
sól

Przyrządzanie

Wołowinę dokładnie umyć, pokroić w kostkę o wymiarach 2 na 2 cm i posolić. Czosnek obrać, opłukać i rozetrzeć. Kminek utrzeć w moździerzu. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
 
Na patelni rozgrzać smalec do wysokiej temperatury. Wrzucić mięso i czosnek. Smażyć aż mięso będzie miękkie (około 20 min).
 
Papryczki chilli opiec na patelni lub nad płomieniem. Przekroić, usunąć nasiona. Włożyć do naczynia z 750 ml gorącej wody, moczyć 5 minut. Do miksera włożyć papryczki, wlać wodę, w której się moczyły, dodać pomidory i mąkę. Zmiksować, przelać do garnka, dodać oregano, ocet winny, kminek i pół łyżeczki soli. Sos wymieszać i zagotować.
 
Do sosu włożyć mięso, gotować na małym ogniu 10 minut, stale mieszając.
 
Podawać od razu z gorącymi tortillami.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Wieprzowina po indonezyjsku

Forma potrawy: Dania główne

1 łyżka oleju
450g chudej wieprzowiny bez kości, pokrojonej w paski
50g świerzego imbiru, pokrojonego w plastry
2 ząbki czosnku, rozgniecione
1/4 łyżeczki proszku chilli
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry
225g obranych krewetek
1 pęczek dymki, każda cebulka przepołowiona i pocięta wzdłuż

Wieprzowina z sosem limonkowym

Forma potrawy: Dania główne

2 nieduże kotlety wieprzowe
1 łodyga trawy cytrynowej
kwałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
1 czerwona cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka siekanej dymki
1 główka sałaty rzymskiej
2 łyżki słodkiego sosu chilli
2 limonki
1 łyżka sosu sojowego

Szaszłyki z makreli i krewetek

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla

800 g filetów z makreli lub halibuta
200 g krewetek

Marynata:
100 ml sosu sojowego
50 ml wódki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru
1 papryczka chilli
zioła do przybrania

Sos harissa

Forma potrawy: Sosy

suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól