Formy potrawy: Sosy, Inne potrawy, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 25 min.
30 świeżych papryczek chilli
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pasty krewetkowej
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
1 łyżka brązowego cukru
8 łyżek soku cytrynowego
sól
Szalotki i papryczki drobno pokroić. Czosnek obrać i pokroić.
Paste krewetkową lekko podsmażyć na suchej patelni.
Papryczki rozetrzeć w moździerzu, dodać szalotki, czosnek oraz pastę krewetkową. Rozetrzeć na gładką pastę. Dodać sos sojowy, cukier, sok cytrynowy i sól. Wymieszać.
Forma potrawy: Sosy
suszone czerwone papryczki chilli
czosnek
kminek
suszona mięta
oliwa
sól
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco
Forma potrawy: Sosy
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy