Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 30 min.
1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do podania:
ciepła bagietka
W większym, żaroodpornym naczyniu podrzać olej, włożyć posiekaną wołowinę, dodać cebulę i smażyć do zarumienienia. Potem wsypać proszek chilli, przyprawić zgodnie z własnym upodobaniem, a następnie wlać bulion.
Doprowadzić do wrzenia, przykryć i przez 15 minut gotować na wolnym ogniu.
Włożyć czerwoną fasolę i koncentrat pomidorowy i nadal ogrzewać na wolnym ogniu przez dalsze 2 minuty, aby całość była ciepła.
Na koniec wsypać pietruszkę i podawać z ciepłą bagietką.
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco
Forma potrawy: Sosy
Forma potrawy: Sosy
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy