1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Do podania:
ciepła bagietka
W większym, żaroodpornym naczyniu podrzać olej, włożyć posiekaną wołowinę, dodać cebulę i smażyć do zarumienienia. Potem wsypać proszek chilli, przyprawić zgodnie z własnym upodobaniem, a następnie wlać bulion.
Doprowadzić do wrzenia, przykryć i przez 15 minut gotować na wolnym ogniu.
Włożyć czerwoną fasolę i koncentrat pomidorowy i nadal ogrzewać na wolnym ogniu przez dalsze 2 minuty, aby całość była ciepła.
Na koniec wsypać pietruszkę i podawać z ciepłą bagietką.