Przepisy z cebulą   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono cebula 
  
  
    
      
      
      
      
      
        2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula 
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 pomidory
15dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula 
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag nasion soi
20dag ugotowanych ziemniaków
2 jaja
cebula 
2dag tłuszczu
sól, pieprz
szklanka tartej bułki
6dag smalcu lub oleju
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
20dag mąki
10dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula 
1 ząbek czosnku
15g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        75dag mięsa od łopatki wieprzowej
Nadzienie:
20dag kaszy gryczanej
2dag grzybów suszonych
3 łyżki masła
1 cebula 
120ml śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        100g soczewicy czerwonej lub brązowej
500g pomidorów
1 cebula 
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Farsz:
200g ugotowanej kaszy gryczanej
cebula 
4 łyżki masła
5dag suszonych grzybów
10dag wędzonego boczku
szklanka mleka
sól, pieprz, zielona cebulka 
Ciasto:
2 szklanki mąki
szklanka śmietany 22%
2 jajka
łyżka margaryny do formy
sól, pieprz do smaku
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 małe cukinie
200g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula 
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200ml bulionu
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula 
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        25dag baraniny z łopatki lub karkówki
25dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35dag ryżu
2 łyżki masła
800ml rosołu
250ml białego wytrawnego wina
1 cebula 
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        25dag soczewicy
2 ziemniaki
25dag cukinii
25dag porów
1/4 selera
1 cebula 
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625ml wody
olej, sól, pieprz
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        25dag zielonej fasolki szparagowej
6 jaj na twardo pokrojonych w talarki
posiekana cebula 
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła lub margaryny
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki utartego żółtego sera
1-2 łyżki masła