25 dag zielonej fasolki szparagowej
6 jaj na twardo pokrojonych w talarki
posiekana cebula
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła lub margaryny
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki utartego żółtego sera
1-2 łyżki masła
Fasolkę umyć, usunąć włókna i ogonki, pokroić w paski, włożyć do wrzątku i gotować, do czasu aż będzie prawie/lekko miękka.
Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle do zeszklenia (nie przypalić), wsypać mąkę, mieszając podgrzewać przez minutę. Ciągle mieszając dolewać mleko, doprowadzić do wrzenia, dodać sól, pieprz, zieleninę, kontynuować gotowanie na małym ogniu przez około 2-3 min.
W garnku lub żaroodpornym naczyniu poukładać warstwami fasolę i jaja, polewając sosem. Wierzch posypać tartą bułką, wymieszać z serem i kulkami masła.
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190 st. C), piec przez około 25 min.
Forma potrawy: Przetwory
fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Zapiekane
800 g dyni
2 cebule
3 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
50 g ostrego sera
sól, pieprz, koperek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
Forma potrawy: Zapiekane
500 g cukinii
sól
2 cebule
100 g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100 g startego sera gouda