MENU
ZWIŃ MENU

Zielona fasolka zapiekana z jajami

Formy potrawy: Zapiekane, Kolacje, potrawa wegetariańska

Składniki

25 dag zielonej fasolki szparagowej
6 jaj na twardo pokrojonych w talarki
posiekana cebula
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła lub margaryny
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki utartego żółtego sera
1-2 łyżki masła
 

Przyrządzanie

Fasolkę umyć, usunąć włókna i ogonki, pokroić w paski, włożyć do wrzątku i gotować, do czasu aż będzie prawie/lekko miękka.
 
Cebulę smażyć na rozgrzanym maśle do zeszklenia (nie przypalić), wsypać mąkę, mieszając podgrzewać przez minutę. Ciągle mieszając dolewać mleko, doprowadzić do wrzenia, dodać sól, pieprz, zieleninę, kontynuować gotowanie na małym ogniu przez około 2-3 min.
 
W garnku lub żaroodpornym naczyniu poukładać warstwami fasolę i jaja, polewając sosem. Wierzch posypać tartą bułką, wymieszać z serem i kulkami masła.
 
Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190 st. C), piec przez około 25 min.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa marynowana

Forma potrawy: Przetwory

fasolka szparagowa
pieprz
ziele angielskie
ząbki czosnku
liście laurowe

zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
1-2 łyżki soli
4 łyżki curku

Dynia zapiekana z jajami

Forma potrawy: Zapiekane

800 g dyni
2 cebule
3 jaja
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka soku z cytryny
50 g ostrego sera
sól, pieprz, koperek

Marynowana fasolka szparagowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka

Cukinia zapiekana na rumiano

Forma potrawy: Zapiekane

500 g cukinii
sól
2 cebule
100 g gotowanej szynki
2 łyżki mąki pszennej
2 jaja
pieprz
gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju
100 g startego sera gouda