Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji
Zagotować 300 ml lekko osolonej wody, włożyć saszetki ryżu.
Z cytryny zetrzeć skórę, wycisnąć sok. Skórkę cytrynową dodać do ryżu i gotować na średnim ogniu przez 30 min. Ugotowany ryż osączyć na sicie.
Marchewki pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W woku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i ryż stale mieszając. Dodać czosnek, marchewkę i groszek, na koniec domieszać migdały i ser.
Danie doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.
Forma potrawy: Dania główne
75 dag mieszanego mielonego mięsa
1 kg porów
4 duże marchewki
1 cebula
1 pęczek natki
3 gałązki lubczyku
1 czerstwa bułka
1 jajko
20 dag tłustej śmietany
10 dag ziołowego żółtego sera
1 szklanka musztardy
sól, pieprz,
starta gałka muszkatołowa
Schab karkowy zapiekany z warzywami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
6 plastrów pieczonego schabu
cukinia
2 kolorowe papryki (czerwona i żółta)
2 cebule
pęczek bazylii
5 dag mozzarelli
3 łyżki oleju
łyżeczka oregano
2 łyżki mąki
sól, bułka tarta, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
60 dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy
pieprz
sproszkowana papryka
sól
4 łyżki posiekanej naci pietruszki