Przepisy z cebulą
Kolorem zielonym zaznaczono cebula
80dag mintaja (morszczuka, halibuta)
2 duże cebule czerwone
2 łyżki mąki
łyżka soku z cytryny
3-4 łyżki oleju
łyżka masła
szklanka śmietany
jajo
po ćwierć łyżeczki suszonej bazylii, tymianku, i startego rozmarynu
natka pietruszki lub koperek
szczypta cukru
sól
pieprz
250g krewetek
500g małży
250g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500g ryżu
375ml oleju
sól, pieprz
4 jaja
4 pomidory
2 cebule
papryka
sól
tłuszcz
6 papryk
2 cebule
4 łyżki oliwy lub oleju
5 sparzonych i obranych pomidorów
roztarty ząbek czosnku
sól, pieprz
10 jaj
pół szklanki gęstej śmietany
4 łyżki masła
drobne grzanki
1 pomarańcza
2 jabłka
3 łyżki majonezu
6 łyżek śmietany
łyżka tartego chrzanu
cebula
4 łyżki gęsiego smalcu
4 płaty pieczeni wołowej (rostbefu)
4 duże kromki bułki pszennej
sól
cukier
pieprz
pól kilograma ziemniaków
150g wędzonej słoniny lub boczku
2 cebule
4 jaja
4 łyżki mleka
pęczek pietruszki lub koperku
sól, pieprz
50 dkg mielonej wieprzowiny
50 dkg ugotowanego makaronu
125ml śmietany
5 dkg żółtego sera
1 łyżki masła
2 cebule
4 jajka
czerstwa bułka
pęczek natki pietruszki
pieprz i sól
1,5kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
60dag ziemniaków
15dag cebuli
7dag marchwi
15dag pieczarek
10dag boczku wędzonego
20dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
1kg węgorza
tłuszcz
10dag cebuli
150ml śmietany
2dag mąki
20dag pieczarek
sól, pieprz
sok z cytryny
zielenina
4 filety z mintaja
4 pomidory bez skórki
2 drobno posiekane cebule
25dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek
3 jajka
szklanka wytrawnego białego wina
3/4 szklanki śmietany
masło do posmarowania formy
sól, pieprz
30dag śledzi wędzonych
1kg ziemniaków
2 cebule
5dag żółtego sera typu cheddar
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki oleju
pół pęczka natki pietruszki
pieprz
sól