cojemy.pl > Ciasta > Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Formy potrawy: ciasto, danie główne, czas przygotowania: 3 godz. 20 min.

Składniki potrawy

Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka

Przyrządzanie

Mąkę przesiać. Przygotować w naczyniu rozczyn. Drożdże utrzeć z cukrem i 3-4 łyżkami letniego mleka. Dodać około 50 g mąki i zarobić ciasto gęstości śmietany. Wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W niewielkiej ilości wody podgotować slonine przez ok. 20 minut. Odcedzić.
Przygotować farsz: odcisnąć bułkę namoczoną w przegotowanej wodzie lub w mleku. Cebulę pokroić drobno, przesmażyć na złoty kolor. Zemleć mięso razem z cebulą, słoniną i bułka. Przełożyć do garnka. Jeśli farsz będzie za suchy, podlać rosołem. Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać do niego jajo, żółtko, mleko oraz sól. Wymieszać z pozostałą mąką, potem wyrabiać, póki na powierzchni nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy wlać roztopione masło i wyrabiać dalej na gładką, lśniącą masę. Oprószyć mąką, przykryć i zostawić w cieple na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wygnieść krótko, by drożdże wchłonęły potrzebną ilość powietrza, podsypać mąką, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm lub trochę cieńszy. Na środku ciasta, szerokim pasem, ułożyć grubą warstwę farszu. Brzegi dłuższych boków podwinąć i zlepić. W miejscu zlepienia uformować ozdobny grzebień. Posmarować jajem rozmąconym wodą i ewentualnie dodatkowo udekorować ciastem. Formę do pieczenia, nieco dłuższą od kulebiaka, wysmarować tłuszczem.
Piec przez 50 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st. C. Przełożyć na półmisek, pokroić na porcje. Podawać polany masłem jako osobne danie lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka (każdy rodzaj), Cebula, Cukier, Drożdże, Jajka, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Pieprz, Rosół, Sól kuchenna, Słonina, Wieprzowina, Wołowina

Podobne przepisy

Papryka faszerowana mięsem

Forma potrawy: Danie główne
kilogram papryki
0,5kg mielonego mięsa wieprzowego
3/4 szklanki ryżu
3 cebule
50g masła
1 litr soku pomidorowego (lub bulionu warzywnego)
natka pietruszki
czarny mielony pieprz
sól do smaku
» zobacz przepis

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
» zobacz przepis

Pieczarki w cieście piwnym

Forma potrawy: Inna potrawa, Ciasto
30dag pieczarek
1/7 l piwa
2 jajka
24dag mąki
2dag oleju
10dag tłuszczu
sól
» zobacz przepis

Ciasto pleśniak z jabłkami

Forma potrawy: Ciasto
60dag (3 szklanki) mąki
35dag (1 1/2 szklanki) cukru
5 jaj
25dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
łyżka kakao
75-100dag jabłek lub 2 szklanki przecieru z jabłek lub rabarbar
» zobacz przepis

Pomidory smażone w cieście

Forma potrawy: Ciasto, Przekąska lub przystawka
3 pomidory
olej do smażenia
sól, pieprz
ciasto:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajo
» zobacz przepis

Kulebiak z pieczarkami

Forma potrawy: Ciasto
Rozczyn:
3dag drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
1 szklanka letniego mleka

Ciasto:
1 jajko
2 żółtka
25dag mąki
szczypta soli
3-4 łyżeczki śmietany
7dag margaryny

Nadzienie:
1/2kg pieczarek surowych
1/2kg kiszonej kapusty
olej
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pomidory w cieście

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
1kg pomidorów
tłuszcz
15dag mąki
2 jaja
mleko
sól, pieprz
» zobacz przepis

Seler naciowy w cieście

Forma potrawy: Ciasto, Przekąska lub przystawka
łodygi selera naciowego
mleko
mąka
jaja
tłuszcz do smażenia
Do podania z:
sos vinaigrette
lub musztardowy
lub majonezowy z dodatkiem ketchupu
» zobacz przepis

Jabłka w cieście

Forma potrawy: Deser, Ciasto
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250g masła lub margaryny
» zobacz przepis

Brokuły w cieście z sosem jogurtowym

Forma potrawy: Danie główne
50dag brokułów
50dag pieczarek
50dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
» zobacz przepis

Zielona tarta z awokado

Forma potrawy: Ciasto
200g mąki
100g zimnego masła
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 jajko
1 awokado
4 suszone pomidory
1 duża czerwona cebula
1 filet z kurczaka
100ml śmietany
1/2 filiżanki tartego parmezanu
sól
pieprz
» zobacz przepis

Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
500g dyni
300g mięsa mielonego
100g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.