Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
Mąkę przesiać. Przygotować w naczyniu rozczyn. Drożdże utrzeć z cukrem i 3-4 łyżkami letniego mleka. Dodać około 50 g mąki i zarobić ciasto gęstości śmietany. Wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W niewielkiej ilości wody podgotować slonine przez ok. 20 minut. Odcedzić.
Przygotować farsz: odcisnąć bułkę namoczoną w przegotowanej wodzie lub w mleku. Cebulę pokroić drobno, przesmażyć na złoty kolor. Zemleć mięso razem z cebulą, słoniną i bułka. Przełożyć do garnka. Jeśli farsz będzie za suchy, podlać rosołem. Dodać pieprz i sól. Wymieszać.
Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać do niego jajo, żółtko, mleko oraz sól. Wymieszać z pozostałą mąką, potem wyrabiać, póki na powierzchni nie pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy wlać roztopione masło i wyrabiać dalej na gładką, lśniącą masę. Oprószyć mąką, przykryć i zostawić w cieple na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wygnieść krótko, by drożdże wchłonęły potrzebną ilość powietrza, podsypać mąką, rozwałkować na prostokąt grubości 1 cm lub trochę cieńszy. Na środku ciasta, szerokim pasem, ułożyć grubą warstwę farszu. Brzegi dłuższych boków podwinąć i zlepić. W miejscu zlepienia uformować ozdobny grzebień. Posmarować jajem rozmąconym wodą i ewentualnie dodatkowo udekorować ciastem. Formę do pieczenia, nieco dłuższą od kulebiaka, wysmarować tłuszczem.
Piec przez 50 minut w piekarniku ogrzanym do temp. 220 st. C. Przełożyć na półmisek, pokroić na porcje. Podawać polany masłem jako osobne danie lub jako dodatek do barszczu lub bulionu.