100g soczewicy czerwonej lub brązowej
500g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
Soczewicę umyć, zalać gorącą wodą, odstawić. Po 30 mintach odcedzić.
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skóry, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej. Włożyć cebulę i marchewkę. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać soczewicę, pomidory i liść laurowy. Wlać wywar. Gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka (powinno to zająć ok. 50 minut). Pod koniec gotowania dodać tymianek, sól i pieprz.
Podawać z grzankami z chleba pełnoziarnistego lub drobnym makaronem.
Do zupy można też dodać kilka łyżek jogurtu lub zmiksować z niewielkę ilością mleka.