MENU
ZWIŃ MENU

Zupa z soczewicy i pomidorów

Formy potrawy: Zupy, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 50 min.

Składniki

100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania

Przyrządzanie

Soczewicę umyć, zalać gorącą wodą, odstawić. Po 30 mintach odcedzić.
 
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skóry, pokroić w kostkę.
 
W garnku rozgrzać olej. Włożyć cebulę i marchewkę. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać soczewicę, pomidory i liść laurowy. Wlać wywar. Gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka (powinno to zająć ok. 50 minut). Pod koniec gotowania dodać tymianek, sól i pieprz.
 
Podawać z grzankami z chleba pełnoziarnistego lub drobnym makaronem.
 
Do zupy można też dodać kilka łyżek jogurtu lub zmiksować z niewielkę ilością mleka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupy

900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina

Zupa z zielonej soczewicy

Forma potrawy: Zupy

150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól

Turecka zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupy

litr bulionu warzywnego
25 dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupy

50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)