Formy potrawy: Zupy, Kolacje, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 50 min.
100 g soczewicy czerwonej lub brązowej
500 g pomidorów
1 cebula
2 marchewki
1 liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 litr wywaru ze świeżych jarzyn lub wody
sól, pieprz
kilka listków świeżej mięty do przybrania
Soczewicę umyć, zalać gorącą wodą, odstawić. Po 30 mintach odcedzić.
Marchewkę obrać, opłukać, pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę drobno posiekać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skóry, pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej. Włożyć cebulę i marchewkę. Smażyć przez 2-3 minuty. Dodać soczewicę, pomidory i liść laurowy. Wlać wywar. Gotować na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka (powinno to zająć ok. 50 minut). Pod koniec gotowania dodać tymianek, sól i pieprz.
Podawać z grzankami z chleba pełnoziarnistego lub drobnym makaronem.
Do zupy można też dodać kilka łyżek jogurtu lub zmiksować z niewielkę ilością mleka.
Forma potrawy: Zupy
900 g rosołu warzywnego
75 g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25 g tartej bułki
zielenina
Forma potrawy: Zupy
150-200 g zielonej soczewicy (około 3/4 szklanki)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
1/4 łyżeczki tymianku
szczypta ostrej papryki
2 ziemniaki
sól
Forma potrawy: Zupy
litr bulionu warzywnego
25 dag czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 łyżka masła
Sól
Curry
Kurkuma
Kolendra
3 łyżki przecieru pomidorowego
Ocet winny
Cytryna
Forma potrawy: Zupy
50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)