Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
4 małe cukinie
200 g wieprzowiny lub baraniny
1 posiekana cebula
2 łyżki masła
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka pokrojonego koperku
1 jajo
200 ml bulionu
sól, pieprz
Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół, sparzyć wrzątkiem, opłukać zimną wodą i wydrążyć. Cebule podsmażyć na jednej łyżce masła. Dodać tartą bułkę i koperek. Mięso zmielić, wymieszać z cebulą, jajem, solą i pieprzem.
Nadziać połówki cukini farszem, ułożyć w garnku, podlać bulionem, włożyć jedną łyżkę masła i dusić 30 minut lub piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Cukinie można dusić w bulionie, sosie koperkowym, pomidorowym lub grzybowym.
Do farszu można też dodać np.: mieloną cielęcinę, drób, wędzony boczek lub podsmażony miąższ z cukini, 2 roztarte ząbki czosnku i 2 łyżki śmietany.
Kabaczki lub cukinie nadziewane
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
Cukinia faszerowana mięsem mielonym
Forma potrawy: Dania główne
4 cukinie
20 dag mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 łyżki tartej bułki
5 dag tartego, żółtego sera
2 jaja
olej, sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
2 średnie cukinie
250 g mielonej wieprzowiny
250 g mięsa z krabów
2 jaja
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
szczypta mielonego imbiru
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Forma potrawy: Zapiekane
750 g pomidorów
750 g bakłażanów
750 g cukini
3 cebule
150 g tartego żółtego sera
50 g bułki tartej
1 szklanka oliwy